Kultura
0

Predstavljena izložba fotografija "Attraversiamo"

Sarajevo-x.com
U sarajevskoj galeriji BlackBOX otvorena je izložba fotografija Dorothee Hauser pod nazivom "Attraversiamo".

Izložbu Dorothee Hauser koja donosi seriju fotografija o prijateljstvu sa ženama i gradovima iz različitih dijelova svijeta u (Pariz, Budimpešta, Sarajevo, Barcelona, Berlin i New York) sarajevska publika će moći posjetiti do 6. augusta 2011. u Galeriji Blackbox.

Izložbu je otvorila Jasmina Opardija kazavši kako je "autorica nakon rata živjela u Sarajevu gdje je sklopila brojna prijateljstva a i danas mu se često vraća, te je stoga sasvim priorodno da je ovu izložba nakon rodnog Ciriha htjela predstaviti i u svojoj drugoj, na neki način odabranoj, domovini".

Izložene fotografije su rađene u cross tehnici i svaka serija ima ima drugačiju atmosferu sa različitim nijansama boje, na što se ne može utjecati. Uporedo sa fotografijama nastali su i različiti tekstovi o gradovima gdje prikazane žene žive, momentima dok su nastajale fotografije ili o prijateljstvu s autoricom.

Izložba će ostati otvorena do 6. augusta do 12 sati, gdje se zainteresirani mogu i sresti s autoricom.

Hauser živi u Cirihu gdje radi kao slobodna urednica fotografije za različite dnevne i sedmične novine (Tagesanzeiger, Tribune de Genève, Sonntagszeitung). Uredništvo fotografije je završila u Lucernu 2003. godine sa dodatnom obukom u "Contact Press Images" u New Yorku.

Izložbu "Attraversiamo" je prvi put predstavila u Cirihu 2008. godine a projekat konstantno širi uključujući dodatna prijateljstva i gradove. U Sarajevu je živjela između 1996. i 1997. godine kada je radila na humanitarnim projektima.
Izložba ostaje otvorena do 6. augusta 2011. u Galeriji BlackBOX.