Kultura
0

Predstavljena izabrana djela akademika Asima Pece

FENA
U organizaciji Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Sarajevskog akademskog lingvističkog kruga danas su u Sarajevu prezentirana Izabrana djela akademika Asima Pece.

Izabrana djela obuhvataju šest knjiga ovog renomiranog dijalektologa: Govori istočne i centralne Hercegovine, Govori zapadne Hercegovine, Ikavskošćakavski govori zapadne Bosne I i II, Radovi o turcizmima te Jezik književnog teksta.

O ovim nadasve vrijednim djelima govorili su njihovi urednici: prof. dr. Hanka Vajzović, prof. dr. Josip Baotić, prof. dr. Senahid Halilović, prof. dr. Dževad Jahić, prof. dr. Hasnija Muratagić-Tuna te, uime ANUBiH-a, akademik Muhamed Filipović.

"Akademik Asim Peco dao je nemjerljiv doprinos lingvistici. Knjiga koju sam uredila, Radovi o turcizmima, pripada jednom zanimljivom sloju našeg leksičkog blaga. Peco je ovim djelom dao značaj najmarkantnijem sloju riječi tuđeg porijekla u našem jezku", kazala je prof. dr. Vajzović.

O značaju rada i djelovanja akademika Pece, istakli su prisutni, ne treba mnogo govoriti. U svom traganju i naučnom istraživanju bio je neprikosnoven i neumoran.

"Svojim radom zaslužan je za razvoj bh. lingvistike. Njegova djela su dodatni poticaj ANUBiH-u da obnovi komisiju za jezik. Oblast filologije je u BiH zapuštena i ovo predstavlja veliki iskorak u ispravljanju te nepravde", istakao je akademik Filipović.

Dodao je kako je zadovoljan činjenicom da je sve veći broj mladih ljudi zainteresiran za oblast lingvistike i filologije te da je sretan što je upravo Peco prvi naučnik u BiH kojem su, nakon rata, izdata sabrana djela.

Izdavač Izabranih djela je Bosansko filološko društvo a suizdavači ANUBiH i "Bemust".

Asim Peco rođen je 24. maja 1927. u Ortiješu kod Mostara. Završio je Višu pedagošku školu u Sarajevu, Filozofski fakultet u Beogradu gdje je, nakon diplomiranja, postavljen za profesora pripravnika na Odsjeku za južnoslavenske jezike. Doktorirao je na temu: Govor istočne Hercegovine. Ubrzo je izabran za docenta, zatim vanrednog te redovnog profesora na Filozofskom fakultetu u Beogradu gdje je i ostao do odlaska u penziju 1992.

Član je ANUBiH-a od 1978 te Crnogorske akademije nauka i umjetnosti od 2003.