Skup evropskih arheologa
0

Predstavljena istraživanja u Hutovom blatu

FENA
Suradnica Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta u Sarajevu mag. sc. Snježana Vasilj predstavila je dosadašnje rezultate arheoloških istraživanja na lokalitetu Desilo u Hutovom Blatu na nedavno završenom 14. godišnjem skupu Evropske asocijacije arheologa (EAA), koji je održan u La Valletti na Malti.

Vasilj je rezultate istraživanja sa lokaliteta gdje su pronađeni ilirski brodovi stari oko 2.200 godina predstavila znanstvenim referatom i prigodno izrađenim posterom, koji je dizajnirala Roberta Barbarić.

Generalni sekretar EAA prof. dr. Predrag Novaković izjavio je danas za Fenu da je ovaj projekt, kojeg finansira Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, pobudio velik interes među stručnjacima koji se bave podvodnom arheologijom i istraživanjima najstarijih brodova u Evropi.

Prof. Novaković je naglasio da je otkriće prapovijesne naseobine na jezerskom dnu na dubini većoj od šest metara bilo među najatraktivnijim novostima predstavljenim na skupu na kojem je učestvovalo više od 600 arheologa iz Evrope i svijeta.