Sarajevo
0

Predstavljena antologija "Da je barem devedeset treća"

FENA
Marko Vešović
Marko Vešović
Antologija poezije "Da je barem devedeset treća" (Decenija i po bh. stvaralaštva), u izboru Marka Vešovića, predstavljena je večeras u Multimedijalnom centru MAK.

Antologiju su govorenjem o njoj i čitanjem predstavili Marko Vešović, Enver Kazaz, Mile Stojić, Hadžem Hajdarević, Bisera Alikadić i Stevan Tontić.

Stihove iz knjige govorio je glumac Miodrag Miki Trifunov.

Vešović je izabrao poeziju 53 pjesnika s područja Bosne i Hercegovine, dok naslov i podnaslov antologije govori o periodu kojim počinje izbor poezije za antologiju.

Kazaz je istakao da ova antologija svjedoči o poeziji koja je nastajala u ime etike, da bi danas nad etikom trijumf ostvarila ideologija.

On je podsjetio da je u BiH poezija na margini, da nema časopisa za poeziju, da je poezija koja nastaje - poezija tišine.

Istakao je činjenicu da je poezija koja je u ratu nastajala postala angažirana, što dotad nije bila.

Marko Vešović je rekao da se trudio da u knjigu uvrsti što više ženskih pjesnika.

Kako je istakao, ova knjiga i nije antologija nego panorama u kojoj je on predstavio ono najbolje što je nastajalo u poeziji u tom periodu.

Antologiju "Da je barem devedest treća" čine izbori poezije Ilije Ladina, Mile Stojića, Tanje Stupar-Trifunović, Željka Ivankovića, Senadina Musabegovića, Jozefine Dautbegović, Adise Bašić, Josipa Mlakića, Semezdina Mehmedinovića, Šejle Šehabović, Aleksandre Čvorović, Asmira Kujovića, Miljenka Jergovića, Damira Uzunovića, Feride Duraković, Fadile Nure-Haver, Dubravka Brigića, Velimira Miloševića, Bisere Alikadić,Veselka Koromana, Josipa Ostija, Ranka Sladojevića, Abdulaha Sidrana, Dinka Delića, Predraga Čeranića, Vojke Đikić, Velimira Miloševića, Izeta Sarajlića, Stevana Tontića, Rajka Đurice, Dinka Krehe, Naide Mujkić, Tatjane Bijelić, Nermine Omerbegović...