Kultura
12

Predstavljen takmičarski program 20. Sarajevo Film Festivala

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Jubilarni, 20. po redu Sarajevo Film Festival bit će održan u periodu od 15. do 23. augusta, a tim je povodom danas u kinu Meeting Point predstavljena selekcija takmičarskog programa za igrani film, kratki film, te program U fokusu.

Direktor Sarajevo Film Festivala, Mirsad Purivatra, kazao je kako Festival i dalje nastavlja tradiciju uvezivanja zemalja regije sa Evropom, te stvaranja platforme za promociju najvećih regionalnih filmskih ostvarenja.

"Prošlo je dvadeset godina, jedan je ciklus završen, tako da ovim izdanjem Festivala zaokružujemo jednu cjelinu. Trudili smo se da svake godine bude sve bolje i bolje, a naš glavni cilj jeste da u sljedećih pet godina pokušamo ostvariti naše zacrtane planove. Naravno, dosta toga, osim nas, ovisi i od društva, kao i politike, ali misija ostaje ista – promocija talenata, regionalnih, mladih autora kojima zemlje iz regije raspolažu", pojasnio je Mirsad Purivatra.

On je dodao kako je želja Sarajevo Film Festivala da svake godine napreduje i kao festival, ali i kao jedna grana kreativne industrije koja može samo doprinijeti ostalim segmentima ekonomije, te stvaranju jedne "ljepše slike koju možemo poslati i iz Sarajeva i iz Bosne i Hercegovine."

Selektorica takmičarskog programa, Elma Tataragić je podsjetila kako se ove godine na Sarajevo Film Festivalu predstavlja 20 zemalja, te da je ekipa SFF-a pogledala 530 filmova, što je 98% od ukupne produkcije prošle godine. Ona je dodala kako selekcija pokriva uglavnom siromašne zemlje, što se osjeti u samoj kinematografiji.

"Svugdje se zapravo osjete to siromaštvo i kriza, pa tako i na filmskoj produkciji. No, uz pomoć ovakvih platformi kao što je Sarajevo Film Festival, regionalna kinematografija je sve prisutnija na filmskim festivalima i na međunarodnoj filmskoj sceni. Zapravo je i sam program 'U fokusu' nastao sa ciljem da nadopuni takmičarski program, odnosno, pruži jedan prostor za filmove koji ne mogu ući u takmičarski program", pojasnila je Elma Tataragić, dodavši kako širok dijapazon filmova različitih autora - od debitanata, do izgrađenih, kultnih filmskih reditelja, zapravo govori o tome da regionalna filmska produkcija prelazi granice same regije, te daje određeni pečat evropskoj, pa i svjetskoj kinematografiji.

Takmičarski program 20. Sarajevo Film Festivala donosi devet filmova u konkurenciji, dvije gala projekcije i dva omnibusa izvan konkurencije. Program otvara film MOSTOVI SARAJEVA sastavljen od trinaest kratkometražnih ostvarenja istaknutih evropskih autora (Aida Begić, Leonardo Di Costanza,

Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec i Teresa Villaverde), među kojima su čak četiri autora iz naše regije.

Druga gala projekcija je FEHER ISTEN / BIJELI BOG manarskog reditelja Kornela Mundruczoa. Kao i MOSTOVI SARAJEVA, premijerno je prikazan u Cannesu gdje je osvojio nagradu za najbolji film programa Un Certain Regard.

Izvan konkurencije prikazat će se dva omnibusa koja se sastoje od inspirativnih i ambicioznih kratkih filmova: A QUINTET / KVNITET i JEDNAKI, koji će u okviru programa doživjeti svjetske premijere.

Od devet naslova, koji se takmiče za nagrade Srce Sarajeva, čak pet je debitantskih. Film ME VAR BESO / JA SAM BESO, reditelja Lashe Tskvitinidzea iz Gruzije, priča je o odrastanju u gruzijskoj provinciji razapetoj izmenu modernog i tradicionalnog u atmosferi tranzicije, u svoj njenoj okrutnosti, ali i dekadentnosti.

Debitant Adam Csaszi u filmu VIHARSAROK / ZEMLJA OLUJA direktnije se bavi pitanjem homoseksualnosti.

Drugi gruzijski film u konkurenciji je PATARDZLEBI / NEVJESTE, rediteljice Tinatin Kajrishvili.

MACONDO, rediteljice Sudabeh Mortezai iz Austrije, donosi priču o drugoj strani austrijskog društva, o izbjeglicama i njihovoj borbi da se prilagode novoj sredini.

KLAMA DAYIKA MIN / PJESMA MOJE MAJKE, debitantski film turskog reditelja Erola Mintasa, emotivna je priča o odnosu sina i majke koja, otrgnuta iz svoje sredine, traži jednu pjesmu iz svog kraja, a zapravo žudi za povratkom.

Grčki film A BLAST, drugi igrani film Syllasa Tzoumerkasa, tragična je priča o osveti, ispričana kroz komadiće sadašnjosti isprepletene s bliskom i daljom prošlošću, a stvara devastirajuću sliku o savremenoj Grčkoj.

Andrea Štaka vraća se u Takmičarski program Sarajevo Film Festivala filmom CURE – ŽIVOT DRUGE. Ovo je njen drugi igrani film, u kojem uspješno suprotstavlja realno i imaginarno, racionalno i iracionalno, i to kroz priču jedne epizode u životu tinejdžerke koja iz Švicarske dolazi u ratni Dubrovnik. Ovo je priča o otkrivanju identiteta, o odrastanju, ali i o neprilagođenosti.

Osim rediteljice Štake, program ove godine ima još jednog laureata Sarajevo Film Festivala, Isu Qosju, koji u Sarajevo dolazi s filmom TRI DRITARE DHE NJE VARJE / TRI PROZORA I VJEŠANJE.

Jedan od značajnijih svjetskih savremenih umjetnika, reditelj Kutluğ Ataman pridružuje se konkurenciji s filmom KUZU / JANJE, u kojem donosi priču o djeci.

"Ovogodišnja selekcija donosi filmove koji, tvoreći svoje vlastite, nove svjetove, hrabro upiru prst na probleme današnjice. Ovi filmovi ne nude konačne odgovore na probleme koje tematiziraju već daju prostor za promišljanje i razgovor. Ovi filmovi pozivaju na dijalog", riječi su selektorice Elme Tataragić.