Sarajevo
0

Predstavljen "Sirenin san" Marije Fekete-Sullivan

FENA
Promocija slikovnice "Sirenin san" Marije Fekete-Sullivan u izdanju Sarajevo Publishinga održana je danas u Domu policije.

Bajka Marije Fekete-Sullivan dovoljno je zaintrigirala 12 savremenih umjetnika iz 12 zemalja svijeta da bi za nju poslali svoje ilustracije. Od toga je deset ilustracija specijalno urađenih za slikovnicu koja sadrži fascinantne slike i fotografije iz šesnaest zemalja svijeta.

Ovo, najnovije, izdanje knjige "Sirenin san" sadrži kratke životopise zastupljenih ilustratora, od SAD-a do Japana, a to su: Abdoulie Colley (Gambija), Camiela Warringa (Holandija), Carol Ochs (SAD), Claire Dupont (Francuska), Diana Morrillas (Španija), Ljerka Njerš (Hrvatska), Maha Fouad (Egipat), Nikki Romano (Filipini), Rebecca Teclemariam-Mesbah (Švicarska), Rose Macleod (Ujedinjeno Kraljevstvo), Sanela Husić-Musabašić (Bosna i Hercegovina) i Tetsuro Susumu (Japan).

O knjizi je govorio književnik Sabahudin Hadžialić.

"Marija Fekete-Sullivan je interesantna spisateljica. Dok ovdje prvo objaviš knjigu pa onda tražiš ili čekaš izdavača da se tebi javi iz inostranstva, Marija je upravo radila suprotno. Knjiga priča je objavljena prvo u dalekom Singapuru, prije punih petnaest godina je i o njoj je čuveni britanski pisac, pjesnik i dramski autor Adrian Mitchell rekao: „Priče koje čine 'Sirenin san' su unutar tradicije velikog Hansa Kristijana Andersena - one su iskazane od strane Marije Fekete-Sullivan - sa nježnim humorom i rijetkom imaginacijom, ali najviše od svega, sa ljubavlju - to su priče ispunjene ljubavlju za djecu i za sve odrasle koji razumiju djecu“, rekao je, između ostalog, Hadžialić.

Naslovnu stranu knjige "Sirenin san" oslikala je apsolventica Likovne akademije u Sarajevu Sanela Husić-Musabašić.