Kultura
0

Predstavljen šesti film Takmičarskog programa "Kratki spojevi"

FENA
SFF
SFF
U okviru Takmičarskog programa za igrani film 13. Sarajevo film festivala danas je predstavnicima medija prezentirano šesto ostvarenje – slovenački film "Kratki spojevi" reditelja i scenariste Janeza Lapajne.

Film donosi priču o odnosima među ljudima u kojoj se, kroz osjećaje krivice i suosjećanja, protagonisti suočavaju s različitim načinima promatranja svijeta i životnim stavovima. Čine ga odvojene priče koje donose galeriju likova izloženih dramatičnim životnim situacijama.

Reditelj Lapajne istaknuo je na konferenciji za medije upriličenoj nakon projekcije kako je sklon formi filma koju čini nekoliko isprepletenih priča. Ta mu je forma uvijek bila interesantna, jer omogućava da se na izvjestan način preskoči pojam prostora i vremena.

On pojašnjava kako su u scenariju sve priče koje čine film bile odvojene i poredane hronološki, kao što su i snimane, te su tek u montaži izmiješane. Također, dijalozi i detalji razrađeni su naknadno na osnovu scenarija. Dodaje kako nikada nema knjigu snimanja, smatrajući je fiksnom idejom.

Govoreći općenito o filmovima i scenarijima, Lapajne naglašava kako svako ostvarenje ima svoj rok trajanja. Stoga je uvijek želio film raditi u periodu kada je i najviše zainteresiran za njega, ali i kada su sve ideje i inspiracija svježi.

Glumica Tjaša Železnik u ovom je ostvarenju otjelovila čak tri uloge.

Međunarodna premijera filma "Kratki spojevi" bit će upriličena večeras u Narodnom pozorištu s početkom u 19.30 sati.