Kultura
0

Predstavljen projekt "Putovanje kroz jevrejsku baštinu"

FENA
Sinagoga u Sarajevu
Sinagoga u Sarajevu
"Putovanje kroz jevrejsku kulturnu baštinu" je program Zalman Shatar Centra za jevrejsku istoriju, koji je večeras predstavljen u Jevrejskoj opštini.

Ovaj jedinstveni projekt ima dvojaku misiju: jačanje jevrejskog identiteta među mladim Izraelcima i dokumentiranje jevrejskog naslijeđa u različitim jevrejskim centrima širom svijeta.

Voditeljica projekta Hana Holland ističe da je 40 studenata iz Izraela posjetilo Sarajevo i Travnik obilazeći sinagoge i jevrejska groblja.

Istražujući kulturnu baštinu bosanskohercegovačkih Jevreja, učesnici projekta obišli su bivše sinagoge pokušavajući saznati kakava je atmosfera bila u to vrijeme.

Kako Holand kaže u Sarajevu je nekad živio značajan broj Jevreja. Istražujući, studenti su u potkrovlju Bosanskog kulturnog centra, nekadašnje sinagoge, otkrili kupolu, tj. ostatke sinagoge.

Na večerašnjoj prezentaciji predstavljene su fotografije, panoi, video materijal. A nakon završenih istraživanja bit će izdata i publikacija.

Od 2002. godine studentske delegacije su dokumentovale jevrejsku baštinu različitih jevrejskih zajednica širom Evrope i Azije te su tako do sada posjetile i istražile naslijeđe jevrejskih zajednica u Turskoj (Izmir), Slovačkoj (Košice), Češkoj (Brno), Rumuniji (Oradea), Bugarskoj (Sofija), Grčkoj (Tesaloniki), Indiji (Mumbai), Gruziji, Mađarskoj (Debrecin).