Sarajevo Film Festival
0

Predstavljen program Heineken Open Air

Sarajevo-x.com
Film koji će 12. augusta otvoriti ovogodišnji Heineken Open Air, popularni program Sarajevo Film Festivala, je ostvarenje nastalo u koprodukciji Rumunije i Francuske "Priče iz zlatnog doba", koje je pet rumunskih redatelja snimilo prema scenariju Cristiana Mungiua, dobitnika Zlatne palme na Filmskom festivalu u Cannesu.

Ovo ostvarenje, koje su uz Mungiua režirali Hanno Hofer, Razvan Marculescu, Constantin Popescu i Ioana Uricaru, također je svoju premijeru imao na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu, a publika će ga moći pogledati prve noći SFF-a u Open Airu, ali i Narodnom pozorištu Sarajevo.

Budući da za film otvorenja uvijek vlada veliki interes, direkcija SFF-a i Eronet su odlučili početi sa SMS rezervacijama karata ranije nego što je uobičajeno. Naime, rezervacija ulaznica za film koji će biti prikazan u Heineken Open Airu 12. augusta moći će se obaviti već od 11 sati u petak 31. jula, s tim da će ovu pogodnost imati samo korisnici Eroneta.

"Priče iz zlatnog doba“ film je od šest epizoda - publika Sarajevo Film Festivala će vidjeti verziju od pet epizoda koja je prokazana i u Cannesu - a govori o urbanim mitovima iz posljednje decenije Čaušeskuovog režima, koju je upravo njegova propagandna mašina nazvala “zlatnim dobom“. To su priče koje su se godinama prepričavale u dugim redovima za hranu, za koje nije bilo važno ni da li su se zaiste desile ili su plod mašte narodnih pripovjedača. Te priče su pružale zadovoljstvo i predstavljale svojevrsnu osvetu režimu, koji je shvatajući sebe preozbiljno, uporno pokušavao u potpunosti kontrolirati ljudsku svakodnevicu.

Na konferenciji za novinare koja je danas održana u sarajevskom kinu Meeting Point, a kojoj su prisustvovali direktor SFF-a Mirsad Purivatra i izvršna direktorica Emina Ganić, peti put zaredom je potpisan sponzorski ugovor Heinekena, odnosno grupacije Stanić, sa SFF-om.

Ovu je priliku Purivatra iskoristio i da najavi tradicionalni Dubrovnik Film Meetings, koji će trajati dva dana, 21. i 22. augusta, kada će direkcija SFF-a na Stradun odvesti glavnu ovogodišnju zvijezdu Festivala Mickeya Rourkea i redatelja Darrena Aronofskog, gdje će također biti prikazan "Hrvač“.

Naslove ostalih osam filmova koji će biti prikazani u okviru Heineken Open Aira možete naći na oficijelnoj web stranici festivala.