Collegium Artisticum
0

Predstavljen novi roman Aleksandra Hemona

FENA
Promocija knjige "Projekat Lazarus" Aleksandra Hemona upriličena je u srijedu naveče u Collegium Artisticumu.

O knjizi su govorili Vladimir Arsenijević, ispred IK "V.B.Z.", književnik Faruk Šehić i autor.

Nakon zvaničnog dijela promocije uslijedio je razgovor s autorom.

I u ovoj knjizi Hemon istražuje vremenski udaljene, a opet bliske svjetove, pričajući priču o emigrantima u Sjedinjenim Državama.

Hemonov glavni lik, također pisac, u Chicagu nastoji napisati knjigu o Lazaru Averbuchu, stvarnom židovskom imigrantu koji je 1908., pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen pri navodnom napadu na šefa policije Georgea Shippyja te je posthumno optužen da je bio anarhist. Kada, nakon svega, šef policije izda saopćenje u kojem Averbucha okarakterizira kao mogućeg anarhistu, ubojicu i agenta inozemnih političkih operativaca, stanje u zemlji, koja već ključa pod pritiskom etničkih i političkih tenzija, praktično eksplodira.

Ove dvije priče prepliću su sve dok ih više nije moguće razdvojiti.

"Projekat Lazarus" povijest predstavlja kao mrežu u kojoj se sve događa istovremeno. Tragičnu priču o ubojstvu Averbucha s početka XX stoljeća Hemon dovodi u vezu s modernim tragedijama vremena, ratom u Bosni, napadom na Svjetski trgovinski centar u New Yorku, globalnom borbom protiv terorizma...

Knjiga "Projekat Lazarus" uporedo izlazi u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori pod okriljem izdavačke kuće V.B.Z. Prevodilac za bh. izdanje je Irena Žlof.