Kultura
0

Predstavljen novi broj časopisa "Prilozi"

FENA
Muzej Sarajeva predstavio je danas novi, šesti po redu, a drugi nakon ponovnog pokretanja, broj svog časopisa "Prilozi" za proučavanje historije Sarajeva.

Jedan od promotora na današnjem predstavljanju novog broja "Priloga", doc. dr. Husnija Kamberović, istaknuo je da je obnavljanje časopisa veoma važno zbog okupljanja mladih autora koji svojim prilozima pokušavaju ukazati na kulturni identitet Sarajeva kroz minula stoljeća.

Ovaj časopis je prije svega okupio mlade ljude, a ne već afirmirane autore, ali su njihovi prilozi važni jer pokazuju da još imamo mlade ljude koji su spremni pisati o kulturnoj prošlosti Sarajeva, smatra Kamberović.

S druge strane, ovaj događaj pokazuje kako Muzej Sarajeva ima svoje mjesto u historiji, ali i budućnosti ovoga grada.

"Svjedoci smo u posljednje vrijeme da mnoge institucije gube dah, da se nalaze pred zatvaranjem. Izgleda da budućnost nije svijetla za naše institucije kulture. Zbog toga mislim da su veoma važni obnova ovog časopisa i način na koji Muzej Sarajeva pokušava okupljanjem mladih ljudi prezentirati prošlost grada, prije svega njegov kulturni identitet", kazao je.

Drugi promotor, dr. Bećir Macić, posebno je naglasio značaj priloga koji obrađuju ratni period u Sarajevu 1992/1995. godine.

Od 15 radova, deset je posvećeno ratnom i poratnom periodu, a neke teme su prvi put naučno obrađene (rušenje spomenika kulture, zločini na Markalama, problem urbicida i kulturocida, reintegracija Sarajeva nakon Daytona, Muzej Alije Izetbegovića i drugo).

Za Macića, podaci prezentirani u ovim radovima pokazuju da je Sarajevo doživjelo kulturocid i urbicid, a da je sve to bilo u funkciji ratnih ciljeva sijanja straha među stanovnicima Sarajeva, da oni napuste grad, kako bi se Sarajevo podijelilo.

U "Prilozima" su prezentirani rezultati arheoloških radova na području Sarajeva u proteklih par godina (Tašlihan i Harem džamije hadži Alije Kalina), kao i teme iz srednjeg vijeka, osmanskog i austrougarskog perioda.