Collegium Artisticum
0

Predstavljen Mujezinovićev 'Restoran društvene ishrane'

FENA
U okviru Sarajevske zime u galeriji Collegium Artisticum u utorak je otvorena izložba Ismara Mujezinovića simboličnog naziva "Restoran društvene ishrane".

Mujezinović ostaje dosljedan sebi. Tako da se i na ovoj izložbi može primjetiti njegov prepoznatljivi stil, koji se između ostalog sastoji od jakog kolorita, te specifičnih poza na slikama.

Osim platana Mujezinović je izložio i fotografije svojih modela, a posjetioci su mogli pogledati i tri video rada: Sjena, Zid i Crvenkapica se crveni.

-Koncept projekta je autorski zatvoreni krug i njegova intima suprotstavljena angažmanu i aktuelnim društvenim tokovima. Moje slike, moji modeli i moje glumice, i moj odnos prema socijalnim kretanjima kod nas i u svijetu. Želio sam da posjetioca, gledaoca dovedem u svoj svijet koji nije ovisan o vanjskim programiranim utjecajima, nego se odvija isključivo na osnovu mojih potreba i želja, a u isto vrijeme nudim svoj stav u odnosu na vanjski svijet i njegove probleme, neovisnost od marketinške, trendovske i institucionalne presije.

Filmovi su u tom smislu, nastojanje da film kao kolektivnu umjetnost pokušam svrstati i u individualnu, poistovjećujući ga sa slikarstvom, gdje je on ustvari portret glumice slikan dijalogom koji pišem.

A naziv 'Restoran masovne ishrane' - podrazumijeva da treba omogućiti pristup raznovrsne hrane za sve društvene slojeve. Svi dobijamo servirano šta treba da konzumiramo i jako je malo kritike na sastav jelovnika. Sve više ličimo na farmu životinja, gdje je samo jedno jelo koje u sebi ima sve potrebne sastojke" kaže Mujezinović.

Izložbu je otvorio direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić, a direktor Collegium Artisticuma Strajo Krsmanović posjetio je da je otac Ismara Mujezovića slikar Ismet Mujezinović jedan od osnivača ove Galerije.