Sarajevo film festival
0

Predstavljen film "1395 dana bez crvene" Šejle Kamerić

FENA
Šejla Kamerić
Šejla Kamerić
U okviru 17. Sarajevo film festivala u petak navečer je u Narodnom pozorištu upriličena specijalna gala projekcija filma "1395 dana bez crvene" bosanskohercegovačke rediteljice Šejle Kamerić, a prva repriza ovog filma prikazana je danas u Multipleks kinu Cinema City.

Uloge u ovom filmu ostvarila je Maribel Verdu, a u njemu se pojavljuju brojni građani Sarajeva koji žive u opkoljenom Sarajevu. Film traje 70 minuta, a prikazuje filmsku formu bez dijaloga.

Opsada Sarajeva trajala je 1395 dana između 1992. i 1995. godine. Tokom opsade hiljade građana morali su svakog dana trčati kroz iskušenje Aleje snajpera. Film prati ženu koja hoda upravo tom rutom. Čeka, računa, trči, saginje se... Svaka raskrsnica je novi izazov i nova kalkulacija.

U filmu svira Orkestar Sarajevske filharmonije kojim upravlja poznati njujorški kompozitor i dirigent Ari Benjamin Myers.

Ovaj film premijerno je prikazan u galeriji Whitworth u Manchesteru, kao dio programa prestižnog festivala umjetnosti, teatra, muzike i specijalnih događaja (Manchester International Festival).

Odmah iza ovog filma danas je prikazana i repriza filma "Magnet" Namika Kabila u kojem je vjerno predstavljena više od 60 godina stara tradicija Čevljanovičke koride.

Ovaj film spada u selekciju Takmičarskog programa - dokumentarni film i nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Danas će biti prikazana još četiri bh. dokumentarna filma, i to "Kako sam zapalio Simona Bolivara" reditelja Igora Drljače, "Jedan dan na Drini" rediteljice Ines Tanović, "Pun(a)" reditelja Alena Drljevića i "Bosanska rapsodija na rubu znanosti" rediteljice Vesne Ljubić.