Bošnjački institut
0

Predstavljanje romana "Kuća imama"

FENA
U organizaciji Izdavačke kuće "Buybook" danas će biti upriličena promocija romana “Kuća imama" iransko-holandskog pisca Kadera Abdolaha u prijevodu Gorana Sarića.

Promocija će biti održana u Bošnjačkom institutu u 19.30 sati.

Gost na promociji bosanskog prijevoda romana "Kuća imama" biti će autor romana Kader Abdolah.

"Kuća imama" je višeslojni roman o bogatstvu iranske kulture, suštini islama i nesalomljivosti ljudskosti. Kader Abdolah čitatelja vodi kroz priču kao gosta jedne istaknute i moćne senedjanske porodice. Usponi i padovi ove porodice u njihovoj raskošnoj kući koja je povezana sa džamijom podudaraju se s modernom historijom Irana.

Kader Abdolah rođen je 1954. u Araku, u Iranu, pod imenom Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahni. Potječe iz ugledne porodice (osnivača moderne iranske književnosti i značajnog političara). Kao student fizike u Teheranu postao je član ljevičarske političke partije koja je djelovala u tajnosti i koja se pobunila prvo protiv šaha, a potom i protiv ajatolaha.

U Holandiju se doselio 1988. godine, nakon što je morao napustiti Iran. Piše na holandskom jeziku pod pseudonimom koji se sastoji od imena njegovih poginulih prijatelja – Kadera i Abdolaha.