Kultura
5

Predstavljanje knjige Vehida Gunića "Putovanje radi povratka"

FENA
U sarajevskoj Kući sevdaha večeras će biti predstavljena knjiga "Putovanje radi povratka" autora Vehida Gunića. To je knjiga što će čitaoca "povesti" kroz brojne zemlje svijeta koje je autor imao priliku vidjeti.

Gunić je kazao Feni da ova knjiga predstavlja sublimat njegovih putovanja, reportaža i putopisa otkada je počeo putovati 1967. godine, a potom se najveći dio njegovih snova o putovanjima i ostvario.

Mišljenja je da je jedan od malobrojnih novinara, ali i ljudi drugih profesija, koji su sve svoje snove pretvorili u vrlo opipljiv oblik, zbog čega i danas ne odustaje od putovanja iako sada "načetog" zdravlja jer i danas živi na principu "Ko ne putuje ne živi".

U ovoj knjizi, koja na neki način predstavlja simplificirane izvatke iz njegovih televizijskih putopisa, nalaze se putopisi od Nordkappa u Norveškoj do Tasmanije, spajajući tako u jednom štivu dvije Zemljine polulopte, a sve to ilustrirano je brojnim fotografijama.

Izdavač i urednik knjige Armis Mašić ispričao je za Fenu da je Gunić cijeli životni vijek putovao svijetom prikupljajući znanja, te mu je i bila čast biti urednikom te knjige, iako je ona izašla, kako kaže Mašić, u skraćenom izdanju zbog autorovog zdravstvenog stanja.

  • Usudio bih se reći da je ovo prvo izdanje napisano na ovakav način nakon putopisca Evlije Čelebije. Gunić kaže da je čovjek koji je dosanjao svoje snove. Čitaoci će moći s Gunićem sanjati i putovati jer je tako knjiga napisana. U trenucima dok čitate knjigu možete se zamisliti na tim putovanjima - pojasnio je Mašić.

Jedan od promotora knjige bit će akademik Abdulah Sidran, Gunićev istinski prijatelj koji mu je i za života napisao epitaf "Ovdje počiva svoga naroda očinji vid, pisac i putopisac od Gunića Vehid".

Večerašnju promociju Gunićeve knjige upotpunit će doajeni sevdalinke Sejo Pitić i Arif Alajbegović, a potom i Lejla Čaušević i trinaestogodišnja Nejra Brka u pratnji mladog Damira Galijaševića.