Sarajevo
0

Predstavljanje hrvatskih umjetnika na MESS

FENA
Predstavom "Pir malograđana", koju je prema tekstu Bertolta Brechta režirao Paolo Magelli, sinoć se na sceni Narodnog pozorišta predstavio ansambl Pučkog otvorenog učilišta iz Velike Gorice, igrajući u okviru programa "Mittel Europe" festivala MESS.

Direktorica tog hrvatskog pozorišta Senka Bulić ocijenila je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da predstava nije nimalo nevina ili zabavljačka, već naprotiv vrlo duboka i istinita.

Reditelj Magelli, kazala je, ne kritizira malograđanstvo općenito, već polazi od svog tijela, sebe, pronalazeći tako i djelić malograđanstva u svakome od nas.

Govoreći o tom velikogoričkom teatru koji vodi, Bulić naglašava da je gledajući pozorišta u predgrađu Pariza preuzela sličan model uvidjevši da se dobra pozorišna kuća može organizirati bilo gdje. Velika Gorica kao predgrađe Zagreba donedavno nije imala teatar.

Pozorište u Velikoj Gorici u godinu je dana produciralo desetak predstava, većinom muzičko-plesnih komada. Bulić pri tome insistira da fokus svake izvedbe bude na glumcu.

Sarajevska je publika sinoć u Kamernom teatru 55 pogledala i zadnji dio trilogije "Process in progress - proces-grad" u izvedbi hrvatskog teatra "Bacači sjenki", o kojoj je govorio reditelj Boris Bakal.

Istaknuo je da nastanak trilogije datira u 2003. Do danas je igrana na nekoliko festivala, a za MESS je posebno obnovljena te faktički imala i svjetsku premijeru.

Sve tri se predstave bave odnosom gledalaca i njihovim pogledom na život, postavljajući pitanje šta je to danas sreća i kako se može uopće biti sretan živeći u svijetu kakav je danas.

Podvukao je i da sve tri izvedbe imaju jezik performansa, a ne klasične predstave, pritom naglašavajući da se okvir teatra danas gubi i mijenja.