Festival Sarajevska zima
0

Predstavilo se više od 1.500 umjetnika iz 49 zemalja svijeta

FENA
Prigodnim programom u sarajevskom "Domu mladih" danas je ozvaničeno svečano zatvaranje 26. Međunarodnog festivala Sarajevo ''Sarajevska zima''.

Tokom ovogodišnje "Sarajevske zime" poklonicima kulture i festivalskoj publici predstavilo se više od 1.500 umjetnika iz 49 zemalja, te realizirano 129 različitih programa.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić izrazio je zadovoljstvo što su kulturni sadržaji obuhvaćeni repertoarom naišli na dobar prijem kod publike te posvjedočili da kultura može i treba biti alternativa i odgovor na pitanje "Šta sad", koje je, ujedno, bilo i moto ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

Spahić je najavio da će se grad Sarajevo kandidirati za evropsku kulturnu prijestolnicu 2014. godine, a radi se o inicijativi pod nazivom "Sarajevo - kulturni centar Evrope i svijeta 2014.".

Podsjetio je i na inicijativu za izgradnju koncert-hola na lokalitetu Marijin Dvora na površini od oko 8.000 metara kvadratnih, s dvije reprezentativne dvorane od 1.500, odnosno 500 sjedišta, te "muzičkim vrtom", čime će se stvorili uvjeti za realizaciju vrhunskih muzičkih događaja.

Svečanost u povodu zatvaranja Sarajevske zime bila je prilika i za dodjelu priznanja.

Inače, ceremonija zatvaranja nije i posljednji događaj odogodišnjeg Festivala.

Naime, večeras u 19 sati u Bošnjačkom institutu predstavit će se umjetnici iz Španije koncertom sefardske muzike “Cinco Siglos”.

Festivalskoj publici predstavit će se i umjetnici Mestnog gledališča ljubljanskog, koji će večeras u 20 sati u Narodnom pozorištu izvesti mjuzikl ''Buđenje proljeća''.

Predviđen je i ulični performans "Letenje?" na kojem će u 19.30 sati u Ferhadiji nastupiti umjetnici iz San Marina.

Istovremeno, u galeriji "Novi hram" upriličena je izložba "Prostor" u povodu 100. godišnjice rođenja Voje Dimitrijevića (1910. – 1980.), jednog od istaknutijih bosanskohercegovačkih slikara 20. stoljeća.