53. sajam knjiga u Beogradu
0

Predstavili se i bh. izdavači

FENA
Na 53. sajmu knjiga u Beogradu Udruženje izdavača i knjižara BiH nastupa pod sloganom "Vrijeme knjige“.

Na Sajmu su prvoga dana promocija predstavljeni projekti u sali "Slobodana Selenića" iz edicije kulturno naslijeđe izdavača "Sarajevo publishing“, projekt autora "Stari zanati u BiH„ Norberta Heyla i Gregoria Cristina u produkciji UNESCO-a, projekti Zemaljskog muzeja BiH - Digitalni arhiv, Glasnik zemaljskog muzeja 1915.-1940. Katalozi antičke svjetiljke i "Koja je moja košulja“, Glasnik "Školski vjesnik 1894.“ Digitalni arhiv Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

U sali "Borislav Pekić" predstavljen je najbolji izdavački projekt u BiH u 2007. godini, na osnovu odluke žirija za književnost kojim je predsjedavala akademik Hanifa Kapidžić-Osmanagić, izdavačkoj kući "Dobra knjiga“ za izbor romana Dževada Karahasana. Projekat Instituta za istoriju za knjigu „Sarajevo-biografija grada“ autora Roberta Jedonija, za najboljeg autora Esada Durakovića za knjigu "Orijentologija, univerzum sakralnog teksta“ izdavačke kuće "Tugra" za fra Petra Anđelovića "Fratar i njegova Bosna“ izdavačka kuća "Rabic", za časopis "Novi izraz" najboljeg izdavača Pen Centra BiH prevodioce Josipa Ostija za prijevod slovenske poezija "U jantaru vremena“ izdavačke kuće "Tugra" i Davora Beganovića za prijevod knjige "Metamorfoza činjenica i tajno znanje“ autorice Renate Lacman u izdanju naklade Zoro, za najboljeg urednika Šime Ešića iz "Bosanske riječi" Tuzla i za dizajn izdavačkoj kući "Petar Kočić" iz Banja Luke.

Na štandu bh. izdavača predstavljene su nove knjige poezije Lasre Šarčević i Ranka Risojevića, novo djelo Veslina Gatala i Kjarin Grao, izdavačke kuće Međunarodni centar za mir.

Bh. štand posjetili su mnogi izdavači i autori između ostalih Ranko Bugarski, Mirjana Miočinović, Andrej Krope, a nakon otvaranja štand su posjetile i otpravnica poslova Ambasade BiH u Beogradu Amira Arifović-Harms, i kulturni ataše Nataša Vašalić. Na štandu BiH je predstavljen 41 izdavač iz BiH.

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić osim učešća u promocijama knjiga i razgovora s izdavačima iz Srbije i svijeta dao je i više intervjua za Tanjug, Danas, B202, Beogradski radio i drugi. Ocijenivši značajnim nastupe izdavača na Sajmu i posebno činjenicu da će od iduće godine i Republika Srbija organizirano nastupiti sa svojim štandom na Sarajevskom sajmu kao i da će se u Sarajevu održati regionalni skup posvećen autorskim pravima i regionalnim projektima izdavača.