Kultura
135

Predstave Sulejmana Kupusovića otvaraju novu sezonu Narodnog pozorišta Sarajevo

FENA
Sulejman Kupusović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sulejman Kupusović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Narodno pozorište Sarajevo (NPS) novu će 2014./2015. sezonu otvoriti 14. oktobra retrospektivom predstava nedavno preminulog istaknutog reditelja Sulejmana Kupusovića, a prva od njih bit će "Hamlet u selu Mrduša donja" ili "Hamlet zna što narod ne zna".

Uslijedit će 15. oktobra Kupusovićeva opera "Hasanaginica" te 16. oktobra predstava "Balkanski špijun u Sarajevu".

Na večer otvaranja sezone u foajeu Narodnog pozorišta bit će postavljena i izložba u čast Sulejmana Kupusovića, kojom će se podsjetiti na najznačajnija djela koje je ovaj istaknuti reditelj postavio na sceni ovog teatra, ali i njegov tv angažman, te rad u drugim teatrima u regiji.

V.d. direktorice NPS Gordana Hrenovica na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu izrazila nadu da će uskoro biti imenovan direktor ove pozorišne kuće, ocijenivši da je sadašnjom situacijom otežan rad pozorišta.

Najavila je da će Opera NPS sezonu otvoriti 22. novembra predstavom "Ero s onoga svijeta", dok će u drugom dijelu sezone biti obnovljena opera "Figarova ženidba". Također, Muzička akademija u Sarajevu iduće godine će obilježiti jubilej 60. godina postojanja, te će u obilježavanju te godišnjice učestvovati i Opera NPS.

Umjetnički direktor Drame NPS Ermin Sijamija podvlači da je Narodno pozorište, kao i Drama, na rubu preživljavanja te da se bore za opstanak ove pozorišne kuće. Navodi da je riječ o Drami s najmanjim ansamblom u regiji, koji čini samo 13 članova.

"Prilagodili smo se budžetu i počeli rad na novoj predstavi, riječ je o komediji 'Jedan čovjek dva šefa' Richarda Beena rađenoj po motivima teksta Carla Goldinija 'Sluga dva gospodara', a režiju će potpisivati Nina Kleflin iz Hrvatske. To će biti prva ovosezonska premijera", kazao je on.

Također je naglasio da je plan u idućoj godini na scenu postaviti djelo "Uhode" Derviša Sušića koje će režirati Dino Mustafić, a na kraju sezone sevdah mjuzikl.

Umjetnička direktorica Baleta NPS Edina Papo podsjetila je da se Balet i 19 godina nakon rata muči s kadrom, te nedostatkom potpore za proširenje baletnog ansambla. Trenutno ga čini 26 igrača.

"No, ne predajemo se do zadnjeg daha i radujemo se svakoj novoj sezoni. Balet će u ovoj sezoni imati klasični, savremeni i dječiji repertoar, a od ove smo sezone pokrenuli i rad Baletnog studija", istaknula je ona.