Kultura
0

Predstave novembarskog repertoara Scene MESS u Sarajevu i Subotici

FENA
Repriznim igranjima predstave "Brašno u venama" reditelja Borisa Liješevića, u četvrtak 10. i subotu 12. novembra započet će novembarski repertoar Scene MESS.

Višestruko nagrađivana priča o emocionalnom i ideološkom jazu generacija i suočavanju sa prošlošću kao bitnim segmentom budućeg života, igrat će u Sarajevskom ratnom teatru sa početkom u 20 sata. Osim repriznih igranja, novembarski repertoar Scene MESS obilježit će i gostovanja predstava “Kokoš“ Selme Spahić i "What is Europe" Andrása Urbána u Subotici na 8. Međunarodnom pozorišnom festivalu Desire Central Station, saopćeno je iz Scene MESS.

Na jubilarnom 55. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS “Brašno u venama“ osvojilo je nekoliko priznanja, glumica Kaća Dorić osvojila je Zlatni lovorov vijenac za najbolju glumicu, dok je i autor Igor Štiks nagrađen Zlatnim lovorovim vijencem za najbolji dramski tekst Balkan (Con)Text, a predstava u cjelini nagradom "Hrabri novi svijet" magazina Dani. Nakon ovih uslijedile su i nagrade na 12. Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću, 32. pozorišnim/kazališnim susretima u Brčkom te Festivalu glumca u Konjicu.

Nastavljajući sa misijom promocije bh. teatra u regionu, predstave “Kokoš“ i "What is Europe" subotičkoj publici će biti predstavljene 17. i 18. novembra u 19 sati.

Međunarodni pozorišni festival DESIRE Central Station koji okuplja savremena pozorišta modernog, alternativnog ili eksperimentalnog karaktera sa područja bivše Jugoslavije i regiona, bit će održan 13. do 20. novembra u Subotici. Ove godine izvedeno će biti 14 predstava, pozorišta iz Slovenije, Rumunije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i domaćih iz Novog Sada i Sombora.