Kultura
0

Predstave, koncerti i filmovi

FENA
"Unajmljivanje klovna" naziv je predstave kojim će se večeras na sceni CDA sarajevskoj publici predstaviti ansambl Teatra "Maria Filotti" iz Rumunije, gostujući u okviru Festivala "Sarajevska zima".

Predstavu je po tekstu Matei Visnieca režirao Radu Nichifor, dok su uloge ostvarila tri glumca - Marius Manole, Alin Florea i Cornel Cimpoaie.

Predstavnici ovog teatra govorili su na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu o višestoljetnoj teatarskoj tradiciji Rumunije, dok konkretno "Maria Filloti" djeluje već 50 godina.

Oni su kazali da će u Sarajevu izvesti komad o humoru, smrti, poslu i drugim životnim pitanjima. Tri prijatelja na kraju karijera s nostalgijom se prisjećaju nekadašnjeg života, a teška borba za opstanak natjerat će ih na rađanje nesporazuma među njima samima.

Izmirski državni simfonijski orkestar iz Turske sutra će festivalskoj publici u Domu Oružanih snaga BiH izvesti koncert "Turquart", donoseći zanimljiv program različitih muzičkih pravaca.

Direktor orkestra i njegov zamjenik Kenan Gokkaya i Akgun Gavus najavili su da će na repertoaru biti kompozicije klasike, jazza te turske i španske pjesme, a 22 člana orkestra će svirati i na tradicionalnim turskim instrumentima.

Ciklus jordanskih kratkih filmova, čija će projekcija biti održana sutra u Turskom kulturnom centru, najavio je kurator Hazim Bitar. Riječ je o produkcijama iz 2007. i 2008. godine, rađenim digitalnim kamerama.

On je ustvrdio da filmovi oslikavaju kompleksnu političku i socijalnu situaciju u Jordanu, veliki stepen neslobode, odnos s Palestinom čije su se izbjeglice naselile u Jordan, te drugim zemljama Bliskog istoka. Kazao je i da u njegovoj zemlji postoje dvije vrste publike - konzervativna jordanska te evropska koja jordanske filmove pogleda na različitim filmskim festivalima.

Projekcije će početi u 17.00 sati.

Na večerašnjem programu je i koncert Haydn tria iz Austrije. Repertoar Haydna izvest će u Bošnjakom institutu u 19.00 sati Herald Kosik (klavir), Verena Stourzh (violina) i Hannes Gradwohl (čelo).