Nova sezona u NP Sarajevo
0

Predstava "Zovem se crveno" Orhana Pamuka sredinom septembra

FENA
Nova umjetnička sezona u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će otvorena sredinom septembra premijernom izvedbom velikog koprodukcijskog projekta umjetnika iz Slovenije, Crne Gore, BiH i Makedonije "Zovem se crveno", predstave koju će prema tekstu istaknutog turskog pisca Orhana Pamuka na scenu postaviti makedonski reditelj Martin Kočovski.

Potvrdio je to Feni direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer, navodeći da su u realizaciju ove predstave uključeni, pored NP Sarajevo, i Festival Ex Ponto iz Ljubljane, Festival MESS iz Sarajeva, Mal dramski teatar iz Bitole, Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice, te niz umjetnika iz drugih zemalja, kao što je poznati turski scenograf Nurullah Tuncer.

"Zovem se Crveno" dobitnika Nobelove nagrade za književnost u 2006. godini Orhana Pamuka priča je o umjetnosti, ljubavi, sreći, životu i smrti, ali na trenutke i rasprava o suštini islamske umjetnosti i poimanja svijeta, kroz sudbinu slikara minijatura i kaligrafa u Carigradu s kraja 16. vijeka.

Gojer je također naveo da će Operni program u NP Sarajevo biti otvoren velikom produkcijom "Bal pod maskama", dok će tokom septembra u programu ovog pozorišta prvi put biti organiziran Balet fest, kojim će biti obilježena 60. godišnjica Baleta NP Sarajevo.

"Mogu reći da će u sva tri segmenta Narodnog pozorišta biti izvedeni potpuno autentični, novi programi. Premijere u ostalim segmentima uslijedit će nakon dramske", zaključio je Gojer.