Kultura
73

Predstava "Želim da se oslobodim" zatvara bugojanski pozorišni festival TIFBU 2015

Piše: E. M.
(Foto: TIFBU)
TIFBU festival koji se tradicionalno održava u Bugojnu svoj pozorišni program zatvorit će predstavom "Želim da se oslobodim" autora Cvetina Aničića.

Predstava "Želim da se oslobodim" zatvorit će festival TIFBU koji je počeo u novembru 2015. godine u sklopu kojeg su odigrane kvalitetne i profesionalne predstave mladih glumaca i glumica. Autor posljednje predstave koja će biti odigrana u maloj sali dvorane u Bugojnu govori o žrtvama nasilja, a autor je istakao da se svake godine povećava broj žrtava i da na to ne treba ostati nijem.

On je podsjetio da je komad nastao prije šest godina u akciji "16 dana aktivizma - borba protiv nasilja nad ženama", kao i da je u početku predstava igrana na pijaci jer tu najviše žena cirkuliše u jutarnjim časovima.

"Predstavu smo poslije ubacili u pozorište. Ovo je ozbiljna tema i priče su istinite, bavio sam se istinitim žrtvama. Pozorište i umjetnost uopšte ne može to da spriječi. Ipak, možemo da govorimo o tome, a kada se govori o problemu neko će to da čuje i na neki način će reagovati", rekao je Aničić . Predstava je na repertoaru bugojanskog TIFBU-a u petak, 22. januara 2016. godine sa početkom u 20:00h.

TIFBU festival u novembru 2015. godine otvorila je predstava „To ti je Lajf“, u režiji Senade Milanović iz Bugojna i produkciji Teatar Fedra Bugojno. Ova predstava govori o adolescentima, koji nisu na pravi način shvatili svijet u kojem žive i prave strašne greške u životu. Svaka greška obara neki tabuu, tako i ova predstava otvara mnoga pitanja i daje novi pogled na svijet mladih ljudi.

Predstava "Igra istine", u režiji Vahida Durakovića i produkciji Teatar Fedra Bugojno postavlja pitanje koliko običan čovjek smije da progovori i da se pobuni protiv nepravde malograđanštine? Šta je to prijateljstvo i koliko se ono zapravo može ostvariti? Koliko su ljudi koristoljubivi? Na ova pitanja odgovore je dao mladi glumac Stevan Serbedžija.

Glumci, studenti druge godine glume Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u klasi Elene Kostić publici su prikazali svoju ispitnu predstavu "Cirkus Čehov". Publika je uživala u posebnom performansu, a na kraju su predstavu ocijenili sa čistom peticom.

Pozorišna predstava "Draga Jelena Sergejevna" u koprodukciji Gradskog pozorišta Mrkonjić Grad i Teatra "Fedra" Bugojno govori o dvije žene koje stoje iza ove predstave, rediteljka Senada Milanović i Dubravka Nikolić, koja tumači lik Jelene Sergejevne, dolaze iz učionice i sa problemima sa kojima se mladi susreću.

Na TIFBU 2015 odigrana je i predstava "Tamo gdje sunce zalazi" u režiji Vahida Durakovića. Predstava govori o drugarstvu, o dobrim i lošim ljudima, o dobrim i manje dobrim šumskim vilama, o apsurdnosti bosanskohercegovačke stvarnosti, o situaciji koja bi, da kojim slučajem nije komična i smiješna, sigurno bila tragična i žalosna i o „mističnom“ putu tri bh. Drugara.

Pet godina igranja proslavila je predstava "Marčelo" teatra "Fedra" i trebinjske Kulturne scene "Male stvari". Bugojanskom premijerom 4. decembra 2010. godine počeo je život ove predstave, koja je odigrana u mnogim zemljama regiona i Evrope.

U sklopu TIFBU 2015 odigrane su još predstave "Rodijaci", "Ludnica", te predstava "Terapija" koja je pobjednica prošlogodišnjeg, ali i ovogodišnjeg TIFBU festivala.