Kultura
159

Predstava "What is Europe?" otvara pitanja evropeizma i identiteta

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"What is Europe?", predstava jednog od najistaknutijih regionalnih reditelja Andrasa Urbana nastala prema esejima Laszla Vegela, koja otvara pitanja filozofskih i političkih ideja evropeizma, ali i identiteta građana današnjice, premijerno će biti izvedena 31. januara u Domu Oružanih snaga BiH u okviru programa Scene MESS.

Ovaj komad, osim pitanja poimanja današnje Evrope te identiteta građana koji iako po geografskom i historijsko-kulturnom kontekstu pripadaju Evropi postoje samo van zvaničnih političkih teorija, bavi se i pojavom jugonostalgije te ljudima priklonjenim toj ideji.

Ekipu komada čine Sanin Milavić, Vedrana Seksan, Mirna Kreso, Benjamin Bajramović, Dženana Džanić, Amar Čustović, Bojana Vidosavljević, Lejla Hodžić, Irena Popović, Zulfikar Filandra i Jasmina Koluh.

Reditelj Andras Urban istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da se eseji Laszla Vegela bave problemom identiteta poslije raspada bivše Jugoslavije u kontekstu prema Evropi. Pojašnjava da je naslov komada nastao prema eseju tog pisca "Šta je Jugoslavija?".

"Došao sam do toga da je za novije generacije priča o Jugoslaviji više priča roditelja, te određen teret iz prošlosti bez nekog pravog iskustva. Ta riječ Jugoslavija i dalje je tu te i dalje ima svoje talase koji određuju naše savremene odnose i identitete, čak i kada govorimo o Evropi", kazao je.

Mišljenja je da ga u ovom kontekstu jugonostalgija puno i ne zanima kao pojava, već više iz konteksta identiteta. Ocjenjuje da smo spremni kritikovati Evropu i evropski fašizam, a da se pritom puno teže okrećemo stvarima koje nas okružuju.

Vjeruje da je napravljena uzbudljiva, nelicemjerna, zabavna i iskrena predstava u kojoj je muzika vrlo bitan segment priče. Namjera je bila postaviti određenu vrstu muzičkog teatra, u kojem su songovi dio radnje ili sama radnja.

Glumica Mirna Kreso naglašava da su glumci radili puno improvizacija te pronalazili sebe u odnosu na današnju situaciju i društveno-političke okolnosti, tražeći u današnjem vremenu vlastiti identitet koji je dosta upitan.

"Nalazimo se otprilike u istoj situaciji kao i ti jugonostalgičari. Jasno mi je zašto oni i dalje imaju jugonostalgiju, iako odbijam da imam takav odnos zbog kojeg je naš identitet još više upitan. Postavljala sam sebi pitanje šta zapravo jeste ta Evropa i šta od nje očekujem", ustvrdila je ona.

Mladom glumcu Saninu Milaviću, rođenom u ratnom vremenu u BiH, teško je shvatiti jugonostalgiju, ali kaže da razumije kada se kao glavni argumenti navode fizička i mentalna sigurnost te prosperitet tog vremena, čega danas nedostaje.

Da se predstava ne bavi samo jugonostalgijom stava je glumac Benjamin Bajramović, ocjenjujući da ona tretira i poimanje Evrope te našeg odnosa prema Evropi, posebno pritom propitujući naše suštinske, nacionalne i druge identitete.

Za dramaturginju Bojanu Vidosavljević eseji Vegela bili su istinski izazov, ali smatra da je dosta toga uzeto iz glumačkih improvizacija. Tu su, naglasila je, tri teme koje se mogu svrstati u prošlost, sadašnjost i budućnost. Prošlost u koju ne možemo da odemo i s kojom se teško suočavamo, te današnjica i budućnost u kontekstu evropskog puta.

Predstava "What is Europe?" reprizno će biti igrana 1. i 2. februara u Domu OSBiH, a prihod od prodatih ulaznica bit će uručen članovima porodica poginulih vojnika Oružanih snaga BiH.