Kultura
18

Predstava "Vesela večer u Sarajevu" u SARTR-u

FENA
Publika Sarajevskog ratnog teatra imat će sutra priliku pogledati predstavu "Vesela večer u Sarajevu".

Ova predstava, u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR u saradnji sa Muzejom grada Sarajeva te uz pomoć Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti i Jevrejske općine, ima za cilj da ukaže na tradicionalne vrijednosti zaboravljenog Sarajeva i "sijela" koja su bila glavna okupljališta umjetnika i intelektualaca, stranaca i građana i koja su značajno uticala na razvoj kulture i umjetnosti, na uspostavljanje kvalitetnijih međuljudskih odnosa i na upoznavanje sa različitostima i specifičnostima naroda i etničkih skupina.

Uz pjesmu i muziku, koja se uvijek čula iz mahala, glumci oživljavaju likove koji su junaci priča iz grada, oni postaju Sarajke i Sarajlije i igrajući ih iz zaborava vraćaju dio povijesti i tradicije.

Predstava je svoju premijeru imala 22. juna 2014. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti, a reprize u Svrzinoj kući.

Od nove 2014/2015 sezone predstava se izvodi na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR, a uz glumce Maju Salkić, Sonju Goronja, Mehmeda Porču, Seada Pandura i Sanjina Arnautovića, učestvuju i članice vokalnog ansambla "Korona" Anida Isanović i Dunja Kazić, a harmoniku svira Kaća Hadžifejzović.

Scenario potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, Maja Salkić i Sonja Goronja, a režiju Dubravka Zrnčić-Kulenović, saopćeno je iz SARTR-a.