Kultura
13

Predstava "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" na turneji u Švedskoj

Klix.ba
Predstava Kamernog teatra 55 "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce" započela je uspješnu turneju u Švedskoj, gdje je sinoć premijerno izvedena u Teatru u Lidkőpingu.

Publika u kojoj su bili ne samo posjetioci porijeklom iz Bosne i Hercegovine, nego i Šveđani, toplo i veoma emotivno je primila predstavu. Domaćin Kamernom tetaru 55 je pored Riksteaterna, glavnog organizatora turneje, bilo Švedsko teatarsko udruženje Spectrum, koje je organizator pozorišnih događaja u ovom gradu.

Spectrum djeluje već tri godine a njegovo članstvo čine ne samo građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine nego i iz Švedske.

Ansambl Kamernog teatra 55 danas nastavlja turneju i u periodu do 8.maja predstave će biti izvedene još u u devet gradova, uključujući i glavni grad Švedske, Stockholm.

"U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce", u režiji Sulejmana Kupusovića, predstava nastala po tekstu Abdulaha Sidrana, jednog od najpoznatijih, i najpriznatijih bh dramskih pisaca igraju Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Muhamed Hadžović, Sabina Bambur, Dragan Jovičić i Sabit Sejdinović, a predstava i autorski tim su do sada osvojili brojne nagrade na festivalima, te oduševljavali publiku u prepunim salama i u Kamernom tetaru 55 i na gostovanjima.

Zahvaljujući saradnji sa Riksteaternom Kamerni teatar 55 još jednom ima šansu pokazati da je kultura most među ljudima, te doprinijeti širenju kulturnih vrijednosti Bosne i Hercegovine i održavanju veza bh građana koji žive u Švedskoj sa njihovom domovinom.