Kultura
0

Predstava "Ruže za Anu Terezu" nastavlja bh. turneju

FENA
Nakon izvrsnog prijema u Sokocu, predstava "Ruže za Anu Terezu - Fudbalske priče” East West Centra iz Sarajeva i BNP Zenica, nastavlja svoju bh. turneju.

U Tešnju će biti izvedena 6. oktobra, dan kasnije u Srebreniku, u Derventi 8. oktobra, a potom u Rudom 11. oktobra.

Kroz pop-folk hitove ispričana je priča o malom gradu na Balkanu u kojem je kafana jedini odgovor na temeljna pitanja koja sebi postavlja "obični" čovjek.

Predstava nije nikakva ironija na pop-folk muziku. Naprotiv, ona je snažna odbrana popularne kulture koja jedina direktno komunicira sa željama i strahovima savremenog Balkanca, zbunjenog u vrtlogu kapitalizma i poslijeratne stvarnosti.

Tema predstave je pozicija muškarca u 21. stoljeću. Pod pritiskom tradicionalnih očekivanja i vlastitih ograničenja, savremeni muškarac sumnja u sve i sanja o boljem životu.

Aida Čorbadžić, solistica sarajevske Opere pojavljuje se u ulozi kafanske pjevačice izvodeći fascinantni raspon pjesama od pop-folk hitova do umjetničkih kompozicija.

Philip Tan, muzičar iz Singapura, svira uživo balkansku muziku.

Ekipa izvrsnih svjetskih savremenih plesača pleše koreografije Edwarda Cluga, direktora slovenačkog nacionalnog Baleta iz Maribora.

Thomas Steyaert (Belgija), Ulisse Romano (Italija), Ibrahim Ouattara (Burkina Faso), Aydar Valeev (Rusija) i Ayberk Esen (Turska), igraju Balkance s velikom energijom i zadivljujućom plesnom vještinom.

Kostimografi predstave su Vanja Ciraj i Irma Saje (Kao Pao Shu), scenograf je Vedad Orahovac, fotograf Johnny Alexandre Abbate, dizajneri videa Bojan Hadžihalilović i Toni Ilić (Fabrika), dizajner plakata je Enes Huseinčehajić, asistent reditelja Bruno Lovrić, a producenti predstave su Ismar Hadžiabdić i Hazim Begagić.

Ovaj projekt je podržan od MDG-F programa ''Kultura za razvoj'', saopćeno je iz East West Centra.