Kultura
24

Predstava "Ptice" u okviru Balet Festa 2015, specijalni gost slavni Andrej Karacincev

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Glavni grad BiH ponovo će biti glavno mjesto održavanja najljepšeg umjetničkog festivala Balet Fest 2015. Uprkos brojnim finansijskim problemima, Balet Fest Sarajevo održat će se šesti put, a organizatori su pripremili brojna dešavanja i iznenađenja.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Program smo pripremali cijelu godinu i obično bude revijalnog karaktera, a ovog puta će biti i praktičan i posvećen razvoju umjetnosti baleta koja je u BiH prisutna već dugo i šteta bi bilo da se na bilo koji način omalovažava. Novina ove godine je što ćemo imati predstavu već prvog dana festivala, 28. oktobra. Riječ je o predstavi 'Ptice' Bitef Dance Companyja iz Srbije koja je premijerno prikazana u julu i vrlo je moderna, te ima odlične kritike", kazala je Edina Papo, umjetnička direktorica Balet Festa.

Riječ je o baletu komediji koji je napisao Edward Klug prema Aristofanovom tekstu. Iznenađenje Balet Festa 2015. je Andrej Karacincev, veliko ime u umjetnosti baleta, koji je pedagog i baletni majstor iz Rusije, a živi i radi u Njemačkoj. On će održati predavanje za sve one koji se bave baletom.

Edina Papo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Edina Papo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Takva pedagoška veličina će biti u Sarajevu pune dvije sedmice. Nije za publiku, ali je to ogroman dobitak za ansambl baleta", kazala je Papo.

Ove godine u Sarajevo dolaze i direktori narodnih pozorišta i baleta iz zemalja bivše Jugoslavije koji će učestvovati na Prvoj regionalnoj konferenciji pod nazivom "Umjetnost baleta danas". Umjetnici će razgovarati o problemima i očuvanju tradicije baleta.

Balet Fest će biti održan od 28. oktobra do 18. novembra ove godine u Narodnom pozorištu Sarajevo.