Kultura
0

Predstava "Priča sa istočne strane" u BNP Zenica i Akzent teatru

Klix.ba
U četvrtak, 20. novembra u 19:30 sati publika Bosanskog Narodnog pozorišta Zenica će ponovo imati priliku pogledati predstavu "Priča sa istočne strane".
Nakon izvođenja u Zenici predstava gostuje u Akzent teatru u Beču. Termini igranja su 28. novembar u 18h i 20:30h.

U drami "Priča sa istočne strane“, autora Darka Lukića, zatičemo dva lika, Selmu i Denisa, nekadašnje školske kolege iz Sarajeva, u Londonu "toj ogromnoj varoši čiji je zagrljaj bio smrtonosan za toliko ljudi i žena“ (Crnjanski), tačnije u slučajnom susretu u vagonu londonske podzemne željeznice i u različita vremena u mašti protagonista ove duodrame, "kroz nevrijeme dva izgubljena života od 1991. do 2001.".

U nepretencioznom, ali vrlo rafiniranom dramskom tkanju, kroz devet varijacija susreta, Lukić nam na scenu izvodi likove koji su "pomalo živi“, "pomalo mrtvi“, "podosta izgubljeni“, koji ne žive, nego "borave“ u Londonu i koji, bježeći od rata, zapravo, bježe i od samih sebe i, na taj način, gradeći između sebe nepremostive zidove nesporazuma, egzistencijalno postaju stranci.

Režiju predstave "Priča sa istočne strane“ potpisuje Aida Bukvić, a u predstavi igraju: Snežana Vidović i Sead Pandur. Predstava je relazirana u koprodukciji Bosansog narodnog pozorišta Zenica i Sarajevskog ratnog teatara SARTR.