Kultura
2

Predstava "Prelazeći liniju" sutra na sceni SARTR-a

FENA
U okviru programa Modul Memorije Internacionalnog teatarskog festivala MESS sutra će na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR biti izvedena predstava DAH teatra "Prelazeći liniju" u režiji Dijane Milošević.

Predstava je zasnovana na tekstovima iz knjige "Ženska strana rata", koja je zbornik autentičnih svjedočenja žena o ratovima na području bivše Jugoslavije od 1991-1999. , saopćeno je iz MESS-a.

U predstavi igraju Sanja Krsmanović Tasić, Ivana Milenović i Maja Mitić.

Zasnovana na knjizi koja je rezultat jednogodišnjeg istraživanja organizacije "Žene u crnom", predstava "Prelazeći liniju" ne samo da istražuje patnje žena u ratno doba, nego i njihovu snagu i humanost u nastojanju da vode normalan život i oporave se od traumatičnih iskustava koja su doživjele.

Tekst se sastoji od svjedočenja, iskaza, pisama, sjećanja i prikazuje i važnost solidarnosti sa ženama izvan svih granica i podjela.

Sva svjedočenja su u prvom licu, bez komentara ili drugih vrsta upotreba ili zloupotreba.

Osnivačica DAH Teatra i rediteljica predstave Dijana Milošević duboko je uvjerena da teatar i umjetnost imaju ključnu ulogu u procesu oporavka i pomirenja društava koja su traumatizirana ratom.

"Teatar može pomoći ljudima da shvate trenutak u kojem žive i da dožive strah, ljutnju, predrasude, bol i patnju u sigurnom okruženju. Može podsjetiti ljude na patnju drugih. Teatar može kreirati prostor koji omogućava sjećanjima da dostojanstveno žive - sjećanjima koja otvaraju put istini da se ponovo čuje i dati glas onima čiji se glas drugačije ne bi čuo", zaključila je Milešević.