Kultura
0

FOTO / Predstava "Pinokio u nevolji" za osnovce iz Centra

Sarajevo-x.com
U velikoj sali Katoličkog školskog centra "Sveti Josip" u Sarajevu 2. i 3. marta 2011. godine osnovci su imali priliku pogledati predstavu "Pinokio u nevolji" u izvedbi "Aparat teatra". Predstava je izvedena za 721 učenika šestih razreda iz 11 osnovnih škola sa područja Općine Centar.

Autor teksta i adaptacije je Aleš Kurt, režiju i koreografiju potpisuje Belma Lizde-Kurt, muziku i songove su radili Hamo Salihbegović i Nedžad Merdžanović, a kostime i scenografiju Sanja Džeba. U predstavi glume Snežana Alič, Irma Alimanović, Muhamed Hadžović i Edhem Husić, a muziku na violini i klaviru izvodi Ana Kobelja.

"Pinokio u nevolji" u izvedbi "Aparat teatra" je priča o usvojenom dječaku koji u svom odrastanju prolazi kroz razna iskušenja u koja ga uvlače osobe sumnjivog morala. Pinokio nailazi na različite probleme - školsko nasilje, narkomaniju, nasilje nad životinjama, pedofiliju, i čestu nemogućnost odraslih da govore istinu. Kroz priču se postavlja mnoštvo osjetljivih pitanja, ali i pomaže da se za njih nađu pravi odgovori. Glavni neprijatelj koji je savladan u ovoj predstavi je ustvari - kič. "Pinokio u nevolji" predstavlja osvježenje kada je u pitanju produkcija za djecu, a njen tekst, duhovit i poučan u isto vrijeme, najmlađi su pratili sa velikim zanimanjem.

Redateljsko-glumački par Belma Lizde-Kurt i Aleš Kurt su prije tri godine osnovali "Aparat teatar" sa kojim su realizirali nekoliko eksperimentalnih projekata. Prva velika predstava ove male i nezavisne teatarske kuće je upravo "Pinokio u nevolji".

Općina Centar je sa 1.400 KM pomogla prikazivanje predstave.