Kultura
44

Predstava Nermina Hamzagića na teatarskom festivalu u Bursi

Klix.ba
Predstava Nermina Hamzagića, "Pobunjenik M.K.", nastala u saradnji Scene MESS Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Narodnog pozorišta Sarajevo i East West Centra, sutra 10. i u srijedu, 11. marta će igrati na sceni državnog teatra u Bursi u okviru 2. Internacionalnog teatarskog festivala Balkanskih zemalja.

Pored ove predstave, sarajevska publika će u okviru martovskog repertoara Scene MESS imati priliku pogledati predstavu Tanje Miletić Oručević, "Bio je lijep i sunčan dan", koja će igrati u utorak, 10. marta u Sarajevskom ratnom teatru u 20 sati.

Povodom mjeseca koji je posvećen umjetnosti kostimografije kostimografkinje predstave "Pobunjenik M.K.", Irma Saje i Vanja Ciraj, navele su da je nastanak kostima uvijek rezultat zajedničkog dijaloga režisera/ke, glumaca/ica, scenografa/kinje, šminkera/ice.

"Kostimi uvijek likove približavaju publici te istovremeno omogućavaju glumcima i glumicama da u punom smislu postanu likovi koje glume. Poseban izazov u ovoj predstavi bila nam je činjenica da se promjene kostima dešavaju na samoj sceni i da trebaju biti skoro neprimjetne, te zbog toga glumci i glumice nose kostime koji igraju različite uloge", ispričale su kostimografkinje te dodale da je rad u pozorištu mnogo drugačiji od uobičajenog rada na modnom dizajnu.

Povodom još jedne izvedbe SARTR-ove predstave "Bio je lijep i sunčan dan", rediteljica Tanja Miletić-Oručević je istakla:

"Predstava je doprinos kulturi sjećanja i usmene historije, pojedinačnog i kolektivnog pamćenja. Ona pokazuje autentične ljudske emocije i misli, van svih naknadnih ideoloških i političkih konstrukata rata u Sarajevu i BiH. Pokazuje važnost osjećaja solidarnosti, zajedništva, međuljudske podrške i onu snagu duha koja je Sarajkama i Sarajlijama omogućila da prežive godine opsade kao časni ljudi i časna zajednica", istakla je Miletić Oručević. Ova dokumentarna teatarska predstava bazirana je na istoimenoj knjizi u kojoj su zapisana sjećanja 78 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine.

Ulaznice za predstavu "Bio je lijep i sunčan dan" kupiti se mogu na blagajni Sarajevskog ratnog teatra svakim radnim danom od 10 do 16 sati te na dan predstave od 18 do 20 sati, dok se rezervacija može izvršiti putem telefona 033 664 070.