Kultura
32

Predstava "Mali mi je ovaj grob" 27. i 28. juna na sceni Kamernog teatra 55

FENA
Predstava "Mali mi je ovaj grob" nastala povodom stogodišnjice sarajevskog atentata po tekstu Biljane Srbljanović, a u režiji Dine Mustafića, bit će izvedena 27. i 28. juna u Kamernom tetaru 55.

Riječ je o predstavi koja je u maju premijerno izvedena u Kamernom teatru 55, nakon premijere u beogradskom Bitef Teatru.

Nastala je povodom obilježavanja stogodišnjice atentata na austrijskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda u Sarajevu 28. juna 1914., događaja koji je zauvijek obilježio ove prostore i narode što obitavaju na njima i stavio BiH u žižu svjetske politike.

Nastala je u koprodukciji Hartefakta, Bitef teatra iz Beograda, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i kazališta Ulysses s Brijuna, te u saradnji s brojnim partnerima iz cijele regije.

"Mali mi je ovaj grob" govori o pripremi, izvršenju i posljedicama atentata na austrijskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda, u Sarajevu 28. juna 1914.

Priča prati glavne aktere, Gavrila Principa i Nedjeljka Čubrilovića, kao i generala Apisa, postavljenog kao siva eminencija koja je stajala iza svega.

Predstava se ne bavi pitanjem da li je Princip bio terorist ili heroj, već ga prikazuje kao mladog zanesenjaka i idealistu koji, vođen idejom da svi Jugosloveni treba da žive slobodni, spremno daje svoj život i ne preže ni od čega kako bi tu ideju i ostvario.

Predstava nas suočava i s posljedicama tog čina danas, tačno stotinu godina poslije, kada se čini da je sve bilo uzalud.

Na predstavi je radio autorski tim iz cijele regije - Milan Marić, Svetozar Cvetković, Marko Janketić, Ermin Bravo, Amila Terzimehić i Nebojša Janković (violončelo).

Dramaturginja predstave je Željka Udovičić, a scenograf Dragutin Broz, saopćeno je iz Kamernog teatra 55.