Kultura
0

Predstava "Legenda o dunjaluku" prezentira bh. kulturnu baštinu

FENA
Studio lutkarstva Sarajevo sutra će u Zemaljskom muzeju BiH premijerno izvesti predstavu za djecu "Legenda o dunjaluku", rađenu prema tekstu Gorana Simića.

Režiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, muziku je uradio Ivan Vrhunc, dok u predstavi igraju Jasminka Božuta, Ena Bavčić, Andrea Soldo te Elmaja Bavčić.

Realizirana je u koprodukciji sa Zemaljskim muzejom BiH, gdje će sutra i biti izvedena u 18.00 sati. Komad, koji je nastao iz projekta "Tradicionalne igre i igračke BiH", ima za cilj afirmirati bh. kulturnu baštinu posebno dječijoj publici, prezentirati običaje i načine igranja koji su gotovo potpuno zaboravljeni, upoznati djecu i mlade o tradicionalnim lutkama i podstaći češće posjećivanje muzeja, galerija i biblioteka.

Dubravka Zrnčić-Kulenović izjavila je na današnjoj pres- konferenciji u Sarajevu kako je predstava inspirirana bogatim i vrijednim kulturnim blagom BiH, pohranjenim u muzejima.

Ona neće biti izvođena samo u Zemaljskom muzeju BiH već i u svim drugim institucijama u kojima se čuvaju tragovi umjetnosti i kulture ovog podneblja. Četiri mlade glumice, kako je kazala, upustile su se u istraživački i kreativan posao, gdje su same izučavale građu i materijale starih igrački, koje su na koncu same i napravile.

Direktorica Zemaljskog muzeja BiH Aiša Softić smatra kako ovaj projekt potvrđuje činjenicu da muzej ne predstavlja samo objekt gdje se čuvaju mrtvi predmeti, već da svi oni imaju svoju priču koju samo treba probuditi. Predstava pokazuje i kako je Muzej čuvar i duhovnog blaga nemjerljive vrijednosti.

Softić je na današnji Međunarodni dan muzeja, pozvala sve odgovorne da se sjete teške situacije u kojoj se nalazi ovaj muzej, ali i druge institucije kulture te da postanu svjesni kako one moraju postojati.

Autor teksta Goran Simić ističe da ideja teksta, napravljenog posebno za ovu postavku, jeste metafora o ljudima, o nama.

"Htio sam reći da je Sarajevo uvijek bilo mjesto svih nas. Kulturu imamo stotinama godina unazad i predstava govori koliko smo zaslužili sve bogatsvo koje imamo, a tako malo brinemo o njemu", kazao je Simić.

Mlade su glumice upozorile na sveopću nebrigu za muzejske institucije i bogatu kulturnu baštinu BiH, na šta upravo treba da skrene pažnju ova predstava.