Kultura
0

Predstava "Jedan Pikaso" u SARTR-u 24. i 25. septembra

Klix.ba
Predstava "Jedan Pikaso" u režiji Ljiljane Todorović, na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra je u ponedjeljak, 24. i utorak, 25. septembra 2012. od 20 sati.

Ulaznice za predstavu se mogu kupiti na blagajni teatra pred početak predstave po cijeni od 10KM, s mogućnošću popusta za studente/studentice, penzionere/penzionerke i učenike/učenice osnovnih i srednjih škola, te za organizirane posjete. Ulaznice za predstavu se mogu rezervisati putem telefona: 033 664 070, ili e-mail adrese: [email protected].

"Jedan Pikaso" je predstava koja ukazuje na vrijeme II Svjetskog rata i poziciju umjetnika u borbi za očuvanje svog ljudskog dostojanstva i prava na slobodno kreativno djelovanje. Pikaso, veliki umjetnik, živeći u Parizu, svoju borbu protiv fašizma sprovodio je kistom slikajući ratne strahote i za vrijeme Španskog građanskog rata (Guernica ), te i nije čudno što je bio omrznut i od Nijemca.

U susretu sa nacističkom isljednicom gospođicom Fischer saznajemo ko je u stvari taj veliki slikar čijim djelom dominiraju mitska osjećanja patnje i užasa kao opomene svakom zlu, ali otkrivamo i Pikasa koji se u susretu sa ženom, svojom vječitom inspiracijom, preobražava u čovjeka koji saosjeća i identifikuje se sa žrtvom fašističkog terora, ali zajednički s njom pronalazi način da ovaj susret pretvori u trenutak slobode i stvaranja. Partnerska igra glumaca Mete Jovanovskog i Selme Alispahić, uvjerljivo i nadahnuto brani umjetnički i ljudski integritet od svakog ropstva i fašizma.

Predstava "Jedan Pikaso" je premijerno izvedena u martu 2011. godine, a do sada je izvođena ne samo na matičnoj sceni i u bh. gradovima, nego i na festivalima u regionu kao što su "Dani Sarajeva u Beogradu", Festival "Risto Šiškov" u Strumici, te Joakim Interfestu u Kragujevcu.

Predstava "Jedan Pikaso" osvojila je mnoge nagrade na festivalima od kojih se izdvajaju: nagrada Meti Jovanovskom za najbolju ulogu na Festivalu malih scena u Kragujevcu, te nagrade za partnersku igru Meti Jovanovskom i Selmi Alispahić na festivalima u Nikšiću i Vracama