Baščaršijske noći
5

Predstava "Ja, mahaluša" na Centralnoj pozornici Vijećnica

Klix.ba
U sklopu Baščaršijskih noći, u srijedu, 25. jula, od 21:00 sati na Centralnoj pozornici Vijećnica će se održati predstava "Ja, mahaluša".

Predstava je rađena prema bestseleru Indire Kučuk-Sorguč "Ja, mahaluša", a glavnu ulogu tumači Nela Đenisijević, koja je pobrala sve simpatije publike. Do sada je ovaj najveći pozorišni hit u BiH izveden 70 puta pred više od 30 hiljada posjetitelja, što je rekord u savremenom bh. teatru.

Radi se o muzičko-scenskom performansu, s elementima kabarea i mjuzikla. Glavni lik Mahaluša pripovijeda o muško-ženskim odnosima. Mahaluša s humorom ili ironično, rijetko satirično, slika živote likova iz savremene mahale, a zatim se transformira u njih. Režiju i dramaturgiju potpisuje Mirela Trepanić. Prvi put u našem teatru uvedena je profesija muzičkog reditelja, za taj segment pobrinula se Alma Ferović, magistrica iz oblasti muzičkog teatra i dramskih umjetnosti.

Predstava "Ja, mahaluša" je muzičko-scenski performans s elementima kabarea i mjuzikla, a dominantni oblik je pripovijedanje. Glavni lik Mahaluša pripovijeda o muško-ženskim odnosima.

Mahaluša s humorom ili ironično, rijetko satirično, slika živote likova iz savremene mahale, a zatim se transformira u njih. Likovi oživljavaju kroz nju i govore ili pjevaju o svojim problemima i emocijama. Mahaluša je lik koji bdi nad mahalom i kao njen anđeo čuvar upozorava, opominje i po potrebi liječi.

Dramaturgija muzike prati teme i likove, a sastoji se od najrazličitijih žanrova i vrsta: popa, roka, sevdaha, džeza, klasike…

Kostimi i scenografija opisuju prostor, likove i situacije kabarea, a oblikovani su u maniru pop-arta.