Kultura
0

Predstava, izložba, filmovi na repertoaru "Sarajevske zime" za vikend

FENA
"Gospodin Griz ili čovjek iz snova", naziv je predstave s kojom će se u subotu u Domu policije predstaviti ansambl grupe "Collectif Quatre Ailes" iz Francuske, gostujući u okviru XXIII internacionalnog festivala "Sarajevska zima".

Predstava ima podnaslov - Šou i kulinarske fantazije, a prema tekstu Cecile Laffon & Evelyne Loew režirao ju je Damien Saugeon.

Izvođači su Sébastien Collinet, Claire Corlier, Michaël Dusautoy, Karen Fichelson te Damien Saugeon.

"Collectif Quatre Ailes" osnovali su Claire Corlier, Michaël Dusautoy i Damien Saugeon 2000. godine sa sjedištem u Parizu. Od osnivanja, grupa je napravila sedam predstava, izvodeći ih više od 100 puta, posebno u pozorištima u Francuskoj i na festivalima u inostranstvu. Oni u svojim izvedbama pokušavaju stvoriti interakciju između tradicionalnog teatarskog oblika i nove tehnologije, povezujući cirkus, teatar, lutkarstvo, likovnu umjetnost, videoart i književnost.

U središtu priče su dvoje djece Max i Moritz koji putuju kroz zamišljene Alpe kako bi ostvarili svoj san: napraviti gospodina Griza, novog čovjeka koji bi bio njihov vođa i koji bi im učinio život boljim. Herre Frau (Gospodin Gospođa), misteriozni kuhar s fantastičnim moćima, nastoji ostvariti njihove želje. Šou se izvodi s improvizacijama, željama i kulinarskim čarolijama. Festivalski repetoar za vikend donosi i nastavak ciklusa "Od Bollywooda do autorskog indijskog filma - Namaskar!", u okviru kojeg će u UNITIC-u u 18.00 sati biti prikazano ostvarenje "Mixed Doubles" ("Izmiješani parovi") reditelja Rajat Kapura.

Ova komedija poznatog bollywoodskog glumca Rajat Kapura, koji je ovdje i reditelj, jedan je od najboljih savremenih filmova, premijerno izveden u Rotterdamu na festivalu 2006. godine. I ovdje glavnu ulogu igra ponovno Konkona Sen Sharma te Kapur. U Galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u 19.00 sati bit će otvorena izložba grafika i predmeta Jose de Guimerasa iz Portugala.

Jose de Guimeras rođen je u Guimerasu. S 18 godina je odselio u London kako bi pohađao Portugalsku vojnu akademiju i studirao na "Instituto Superior Técnico", godinu kasnije uči slikanje i crtanje, te tehniku gravure na "Sociedade Cooperativa de Gravadores Portugueses".

Ime Jose Maria Fernandez Marquez mijenja umjetničkim Jose de Guimeras u slavu svog rodnog grada, i to već na prvim radovima. Kao diplomirani inženjer, služio je vjosku u Angoli 1967.godine, gdje upoznaje kulturu koja će biti od ključne važnosti za njegovo djelo. U to vrijeme veliki je utjecaj pop arta. Jose de Guimeras nije bio ravnodušan prema toj sili koju je prenio na svoja djela - koristeći slova, brojeve i slogane iz reklama koje su se ipak miješale s detaljima inspiriranim oblicima afričke umjetnosti iz rane faze.

On stvara umjetničke projekte inspirirane osmozom dva modela plastičnog izražavanja: evropskog i afričkog. O de Guimerasovom djelu su u Portugalu objavljene brojne knjige i monografije.

Subotnji program će građanima Sarajeva donijeti i zanimljive zimske sportove. Tako će na Jahorini biti održano takmičenje u ekstremnim sportovima, tačnije penjanju na vještačku ledenu planinu, a održat će se u Parku ekstremnih sportova "North Park". Programom "Sarajevske zime" za nedjelju predviđen je nastavak spomenutog ciklusa indijskog filma. Ovaj put na repertoaru bit će i film "Rana, širom otvorena" reditelja Deva Benegala.

Moderno napravljen, montiran u stilu MTV ritma, ovaj dramatičan i intrigantan film hrabro dodiruje nekoliko gorućih tema grada Mumbaia: mafiju, pedofiliju, život bogatih i onih jako siromašnih što žive u slamovima, korumpiranost medija te hrabri pokušaj mladih ljudi da se nešto promijeni.