Kultura
0

Predstava "Hljeba i igara" osvojila do sada najveći broj glasova publike

FENA
Predstavu "Hljeba i igara", koja je u izvedbi Slovačkog vojvođanskog pozorišta održana sinoć na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, publika je ocijenila najboljom u dosadašnjoj ponudi ovogodišnjeg Festivala MESS.

Reditelj predstave i autor cjelokupnog projekta Miroslav Benka izvedbu je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu ocijenio koreodramom i neverbalnim plesnim teatrom, koji je vizualiziran i ujedno predstavlja svojevrsni muzički teatar.

Komentirajući naziv predstave, Benka je ustvrdio kako je Juvenalova izreka "Hljeba i igara" veoma aktuelna. Hljeb je ono bez čega se ne može, ali i igre zaista predstavljaju nasušnu potrebu čovjeka.

Inspiraciju u postavci teksta na scenu imao je i u fotografiji, kao dokumentu jednog vremena, zaustavljenom trenutku i osjećaju stanja između sna i jave.

S obzirom na to da se komad bavi potragom za vlastitim identitetom i svakodnevnom pojavom urušavanja vlastitih korijena i tradicije, Benka ističe kako je inspiraciju imao i u Vojvodini kao jedinstvenoj regiji u svijetu sa čak 29 zvaničnih narodnosti. Svaka od njih, kako je kazao, ima vlastiti jezik, kulturu, tradiciju i običaje, pa ipak sve žive zajedno, uzajamno se prožimajući.

Jedna od glumica u predstavi Ana Kovar ističe da je rad na realizaciji ovog komada trajao tri mjeseca uz svakodnevne fizičke vježbe.

Ansambl Slovačkog vojvođanskog pozorišta već je učestvovao na Internacionalnom festivalu MESS još 1991. godine. Za predstavu "Hljeba i igara" osvojio je Grand prix na ovogodišnjem 24. internacionalnom teatarskom festivalu u Teheranu.