Glumci iz Italije
12

Predstava "Hamlet" sutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Klix.ba
U okviru festivala Sarajevska zima sutra, 17. februara sa početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena predstava "Hamlet“ Williama Shakespeara u režiji Massimo Munaroa. Glumci su iz ekipe "Teatro del Leming" koji stižu iz Italije.

Hamlet je djelo koji više nego ijedno drugo, označava početak moderne kulture. Zaista, na mnoge načine Hamlet stvara mit na kojem je sačinjen. Kao mitski lik, Hamlet oživljava čovjeka koji je podjeljen, uništen, izgubljen. Hamlet je podjeljen između humanističke vjere i kognitivnog skepticizma, između znaka i privida. On je razoren, na psihičkom nivou, borbom između očeva imena i emotivnog poziva njegove majke, između zlatne prošlosti i dekadentne sadašnjosti, između Erosa i odbacivanja tijela, između razuma i ludila, između hinjenog ludila i direktnog doživljaja ludila.

"Teatro del Leming" već mnogo godina rade na istraživanju i definisanju vlastitog teatarskog jezika, s fokusom na dramaturško i čulno uključenje publike. Smatraju da teatar danas mora povratiti direktan i ličan odnos sa svakim pojedinačnim gledaocem. Teatar mora učiniti gledaoca dramaturškim subjektom iskustva.

U adaptaciji djela Williama Shakespeara "Tragična priča Hamleta, danskog princa“ igraju Chiara Elisa Rossini, Maria Grazia Bardascino, Fiorella Tommasini, Alessio Papa, Mario Previato, Boris Ventura, Giovanni Refosco, Katia Raguso.

Karte se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta. Radno vrijeme blagajne od 9:00 do 11:30 i od 15:30 do 19:30 sati.