Kultura
22

Predstava "Grebanje ili Kako se ubila moja baka" na Sarajevskoj zimi

FENA
Bosansko narodno pozorište Zenica nastupit će već drugi put na ovogodišnjem Internacionalnom festivalu Sarajevska zima 2013. s dugo očekivanom predstavom "Grebanje ili Kako se ubila moja baka", koju je po tekstu Banjalučanke Tanje Šljivar režirala mlada bh. rediteljka Selma Spahić.

Predstava, koju je BNP Zenica radilo u koprodukciji sa Bitef Teatrom i Heartefact fondom iz Beograda, bit će izvedena u okviru teatarskog programa Festivala na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u nedjelju, 3. marta.

Šest nagrada osvojenih u svega tri mjeseca od prvog izvođenja, i to za najbolju režiju, najbolju mladu glumicu i glumca, te najbolju scenografiju, kostimografiju i najbolju glumicu po odluci žirija publike na 29. Susretima pozorišta/kazališta BiH Brčko 2012. idu u prilog činjenici da za ovu predstavu vlada veliko interesovanje publike u BiH i regionu.

Predstava je zabilježila beogradsku premijeru u oktobru 2012. godine, te je još dva puta punila dvoranu Bitef teatra tokom repriznih izvedbi.

Sarajevskoj izvedbi predstave će, između ostalih, prisustvovati selektori Festivala bh. drame i Teatar festa "Petar Kočić" Banja Luka Jasen Boko i Miroslav Radonjić, te direktorica Pozorišta mladih iz Novog Sada Tijana Delić, koja je izrazila želju za saradnjom sa zeničkim teatrom i izvedbom ove predstave na sceni tog pozorišta.

U predstavi igraju Lana Delić, Dženana Džanić, Enes Salković, Snežana Vidović, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović-Avdagić i Maja Izetbegović.

"Ova drama na direktan i brutalan način bavi se pitanjem nasilja među decom, kao posljedicom indoktrinacije odraslih, obrazovnog sistema i, u krajnjem ishodu, nacionalističke sredine u kojoj odrastaju. U stilskom smislu, autorica ponovo briljira na planu duhovitih i neponovljivih rečenica pomoću kojih gradi čitav jedan dječiji svijet, pun neosviješćenog nasilja i beznađa, svijet čija slika treba ozbiljno da nas zabrine", kazao je dramaturg predstave Filip Vujošević.

Radnja drame je smještena u 2000. godinu u BiH u vrijeme kada je, usred tranzicije, još uvijek postojala nada da će budućnost donijeti prosperitet i promjene, saopćeno je iz BNP-a Zenica.