MESS
0

Predstava "Buđenje proljeća" u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Pozorišna predstava “Buđenje proljeća”, redateljke Selme Spahić, ponovo gostuje na Sceni “Obala”, 17., 18. i 19. april 2009. godine.

Rediteljka Selma Spahić je na 48. festivalu MESS dobila nagradu "Juroslav Korenić" za najboljeg mladog pozorišnog režisera, dok je mladi glumački ansambl koji izvodi predstavu "Buđenje proljeća" dobitnik nagrade "Hrabri novi svijet" koju dodjeljuje žiri magazina "Dani". U obrazloženju nagrade koju je magazin “Dani" dodjelio predstavi "Buđenje proljeća" između ostalog stoji:

"Prelaženje granica i kršenje tabua u teatru je iznimno važno, posebno uzimajući u obzir trenutnu društvenu situaciju u BiH. Smjela izvedba Borisa Lera, Irme Alimanović, Jasenka Pašića, Maje Izetbegović, Damira Kusture, Emira Fejzića, Sanina Milavića, Vedrana Đekića, Aide Bukva i Mirne Kreso je inspiracija mladim ljudima da se suprotstave silama represije kako bi svako od njih pronašao bolju budućnost. Mladi glumci u ovoj predstavi su svojim ulogama nemilosrdno razotkrili bezosjećajnost savremenog društva. Samopouzdanje koje su pokazali upuštanjem u provokativne scene koje nisu tipične za bh. teatar, a posebno ne onaj koji kreiraju mladi reditelji i glumci, veliko je postignuće koje upućuje na pozitivnu promjenu teatarskih vizija. Njihova mogućnost da vjeruju jedni drugima i svojoj publici vrijedna je podrške i ohrabrenja. Upozorili su na seksualno nasilje, depresiju, samoubilačke nagone – sve potencijalne opasnosti s kojima se suočava prosječan tinejdžer u 21. stoljeću manipulirajuće pop-kulture. Njihove uloge u ovoj predstavi su iskreno i uznemirujuće svjedočanstvo jedne izgubljene generacije."

Selma Spahić rođena je 1986. godine, a Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za režiju, upisuje u klasi van.prof. Pjera Žalice 2003. godine. U pozorištu je asistirala Petru Večeku na predstavi Ženidba (Narodno pozorište Sarajevo, sezona 2006./07.), te Dini Mustafiću na predstavi Sakati Billy (Narodno pozorište Sarajevo, sezona 2006./07.). U sklopu rada na Akademiji, režirala je tri cjelovečernje predstave: Orkestar Titanik po tekstu Hriste Bojčeva, Woyzeck po tekstu Georga Büchnera, te diplomsku predstavu Buđenje proljeća po tekstu Franka Wedekinda. U sezoni 2007./2008. režira predstavu Uticaj gama zraka na sablasne nevene, prema tekstu Paula Zindela, u Sarajevskom ratnom teatru. Dodijeljene su joj nagrade za najboljeg studenta u okviru Odsjeka za režiju u školskoj 2004./05., te u 2006./07. Predstava Buđenje proljeća nagrađena je "Ključem tmače" za najbolju akademsku predstavu u 2007. godini.

Predstava "Buđenje proljeća" na Akademiji scenskih umjetnosti/Sceni Obala 17. i 18. aprila prikazuje se od 22 sata, a 19. aprila od 20 sati. Cijena ulaznice je 10 KM, a za studente, đake i penzionere vrijedi popust od 50%.