Kultura
0

Predstava "Broj", o fašizmu i nacizmu, u Domu mladih Tuzla

Klix.ba
Pozorišna predstava "Broj", priča univerzalnu priču o fašizmu i nacizmu u vrijeme drugog svjetskog rata, holokaustu i stradanju nevinih žrtava, te pojavama neonacistčkih i neofašističkih grupa u današnjem vremenu, bit će odigrana u ponedjeljak, 27. januara u 19:00 sati, u Domu mladih Tuzla.

Priče koje su dramaturškim intervencijama prilagođene scenskom izvođenju čine klasike svjetske književnosti i kinematografije počevši sa romanom "Dnevnik Ane Frank" , scenarijem filma"Schindler's List" - Dnevnik Helen Hirsch & Amon Goeth, preko ispovjesti ljudi koji su preživjali užas Holokausta.

Gledaoci će imati priliku uživati u ambijentalnoj adaptaciji prostora Doma mladih od samog ulaza u zgradu do Kamerne scene.

Posebnu čar u predstavi igra izložba Muzeja Istočne Bosne "Slobodna Tuzla". Izložba obuhvata fotografije, dokumente i ratne eksponate iz II svjetskog rata.

Predstava je rađena u saradnji sa : Memorijalni muzej Holokausta SAD, JU "Muzej Istočne Bosne", JU"Međunarodna galerija portreta" Tuzla.