Kultura
25

Predstava "Brašno u venama" gostuje u Nikšiću

Klix.ba
Predstava “Brašno u venama“ nastala u režiji Borisa Liješevića i prema tekstu Igora Štiksa, predstavit će se publici na Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću koji će se održati od 2. do 7. novembra.

Igranje predstave koja je nastala u koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS i Sarajevskog ratnog teatra zakazano je za 4. novembar u Nikšićkom pozorištu u 20 sati.

Priča govori o ideološkom i generacijskom jazu jedne porodice, a uloge u predstavi ostvaruju Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić. Dramaturgiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić dok je autor muzike Duško Šegvić.

Na nedavno završenom 55. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS, predstava je dobila nagradu za najbolji balkanski dramski tekst, dok je glumica Kaća Dorić za ulogu o ovoj predstavi nagrađena Zlatnim lovorovim vijencem.

Međunarodni festival glumca je pozorišna manifestacija koju organizuje Nikšićko pozorište te je prema svojoj programskoj koncepciji u osnovi posvećena glumi i glumcu kao “osnovama dramske umjetnosti i pozorišta uopšte“. Na tom teorijskom, ali i praktičnom postulatu, koji na pijedestal stavlja “njegovo visočanstvo“ glumca, utemeljen je Festival na kojem su posljednjih nekoliko godina igrala poznata glumačka imena kao što su Zijah Sokolović, Mirjana Karanović, Neda Arnerić, Emir Hadžihafizbegović i brojni drugi.

Više informacija o Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću moguće je pronaći putem www.niksickopozoriste.me.