Kultura
2

Predstava "Bolero" premijerno izvedena u Nottinghamu

FENA
Premijera predstave ''Bolero'', u režiji Michaela Pinchbacka, u koprodukciji Nottingham Playhouse, ODA teatra i Sarajevskog ratnog teatra, a u organizaciji British Councila Bosne i Hercegovine izvedena je sinoć u Nottinghamu u sklopu programa Neat14 Festival.

U Boleru pored glumaca Saraejvskog ratnog teatra Benjamina Bajramovića, Jasenka Pašića i Amile Terzimehić, igraju i Michael Pinchabeck (Nottingham), Vera Molitor (Berlin) i Ollie Smith (Nottingham).

Originalni koncept projekta potpisuje Michael Pinchabeck, pisac, live artist i umjetnik performansa iz Nottinghama, koji je na ovom projektu okupio internacionalnu ekipu.

Večeras će, nakon premijere biti odigrana još jedna predstava, a potom slijedi igranje u Sarajevu 29. juna na sceni SARTR-a.

Nova igranja predstave u BiH planirana su početkom naredne sezone.

"Premijera predstave prošla je izvrsno uz fantastičnu reakciju publike, a svi učesnici predstave poklonili su se publici noseći bijele trake na rukama obilježavajući Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 31. maj 1992. Ovo je naša prva ovogodišnja internacionalna koprodukcija koju smo realizirali zahvaljujući suradnji sa British Council BiH te našim kolegama iz Nottinghama i Kosova. Izuzetno smo sretni zbog dobrih reakcija i radujemo se bh. premijeri koja slijedi uskoro. Ubrzo u Berlinu zakazana je i premijera predstave ''Bojno polje sjećanja'' Hansa Wernera Kroesingera, još jedna internacionalna suradnja s HAU Berlin te Goethe Institutom u BiH, a u predstavi igra naš glumac Benjamin Bajramović", kazao je direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković, saopćeno je iz SARTR-a.