Kultura
0

Predstava "Bjesnilo" na sceni Kamernog teatra 55

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstava "Bjesnilo", koju je prema tekstu njemačkog dramskog pisca Franza Xavera Kroetza režirao Sulejman Kupusović, premijerno će biti izvedena 10. februara na sceni Kamernog teatra 55, u okviru programa ovogodišnjeg Festivala "Sarajevska zima".

U predstavi, koja kritizira današnje društvo i sveopći nedostatak komunikacije, igraju: Alma Terzić, Boris Ler, Mirsad Tuka, Sadžida Šetić, Senad Alihodžić i Rade Čolović.

Direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da komad govori o nedostatku međugeneracijske, ali i uopće međuljudske komunikacije te krizi društva i morala. Upravo je krizu morala nazvao najvećim problemom bh. društva.

"Predstava na visokoumjetnički način govori o krupnim problemima s kojima se suočava naše društvo. Mogu reći da je Kamerni teatar dobio još jednu predstavu koja će biti hit", kazao je Topčić.

Govoreći o radu na predstavi, potcrtao je da je dvomjesečni intenzivan proces protekao u pozitivnoj atmosferi te da su glumci i reditelj kroz konstruktivne prijedloge i sukobe argumenata tražili najbolja rješenja.

Kupusović je mišljenja da se na bh. sceni rijetko desi da rad na predstavi rezultira osnovama dramaturgije, odnosno postizanjem katarze i pročišćenja koje trebaju doživjeti i glumci i publika.

"Ovo je predstava koja definitivno ne može ostaviti čovjeka indiferentnim. Sve počinje kao šou kada kamera ulazi u određenu porodicu, gdje se pokazuje da se u svakoj od njih može desiti "iščašenje iz zgloba", što završava tragično", istaknuo je Kupusović.

On upravo stoga očekuje da će predstava rezultirati "bjesnilom u publici", kao reakcijom na postojeće stanje u društvu.

Rad na ovom komadu glumac Boris Ler ocijenio je iznimno teškim, jer je proces predstavljao istraživanje da bi se određena pitanja današnjice aktuelizirala kroz komad – posebno nedostatak ljubavi, razumijevanja te komunikacije za koju ne postoji volja.

"Nikako da se u okviru porodice stvari okupe na pravi način, zbog čega iz nje upravo i izlaze svi problemi. Ovo je i priča o ljubavi među ljudima koji su jedni drugima važni i koji su željni pažnje", zaključio je on.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Vanja Popović.

Predstava je rađena u koprodukciji s Festivalom "Sarajevska zima".