Kultura
1

Predstava "Bio je lijep i sunčan dan" na sceni SARTR-a

FENA
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u ponedjeljak igrat će predstava "Bio je lijep i sunčan dan".

Predstava je rađena u režiji Tanje Miletić Oručević, a uloge tumače: Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

"Bio je lijep i sunčan dan" je dokumentarna teatarska predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 78 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine. Nastala je po knjizi "2. maj 1992 – Bio je lijep i sunčan dan" koja je prvi put publicirana 2008. godine u okviru projekta Modul memorije, a izdavači knjige su Festival MESS i Videoarhiv Sarajevo. Knjiga je zapravo kolekcija priča, zapisa i fotografija koje su inspirirane jednim jedinim danom opsade koji se smatra prvim od 1395 dana opsade grada Sarajeva, saopćeno je iz SARTR-a.

Namjera knjige nija bila praviti historijsku rekonstrukciju onoga što se događalo, već rekonstruirati emotivna stanja ljudi vezanih za taj dan. Među onim koji su objavili svoja sjećanja u ovoj knjizi podjednako su zastupljeni mladi i stari, muškarci i žene, borci, policajci, varogasci, novinari i novinarke, glumci i glumice, reditelji/ce, domaćice... Upravo od svih tih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti živote građana Sarajeva.

Premijernim izvođenjem predstave "Bio je lijep i sunčan dan..." Sarajevski ratni teatar obilježava 20 godina od opsade grada Sarajeva kao i datum (17. maj 1992.) svog osnutka.

Kako je predstava inspirirana sjećanjima Sarajlija, predstava će biti susret tragova sjećanja mnogih autora i buđenje uspomena publike sa teatarski relevantnom igrom koja prevazilazi dokument i dokazuje koliko umjetničko ostvarenje može postati ljekovito i plemenito.

Predstava je realizirana kao koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS, a u okviru Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana -“Network for Participative Cultures of Remembrance”, navodi se u saopćenju.