Kultura
32

Predstava "Bajka koju idiot priča" 8. novembra na sceni Kamernog teatra 55

Klix.ba
Foto: Kamerni teatar 55
Foto: Kamerni teatar 55
Predstava "Bajka koju idiot priča" ponovo je repertoaru Kamernog teatra 55, u subotu, 08. novembra, u 20:00 sati.

"Bajka koju idiot priča" govori o izgubljenom identitetu. Nepoznati čovjek se budi na onom svijetu i shvata da se ne sjeća ko je. Prilaze mu Bog i predstavnici raznih ideologija i svjetonazora i pokušavaju ga obrlatiti da ode sa njima. Da pristane na njihova pravila. Da zaboravi ko je i prihvati nametnutu i ponuđenu verziju sebe i svjetonazora. Da se potčini. Da se odrekne sebe. Borba traje do samoga kraja, a rezultat je u najmanju ruku neočekivan. Barem po bogove.

Predstava je do sada izazvala veliko interesovanje publike, zahvaljujući sjajnoj režiji Emira Kapetanovća, izuzetnoj glumačkoj izvedbi Zane Marjanović, Vanese Glođo, Dragana Jovičića, Admira Šehovića i Moamera Kasumovića i songovima koje je komponovao Haris Saračević.

Prema riječima reditelja predstave Emira Kapetanovića "u moru loših stvari, koje nam se konstantno dešavaju, pozorište ne smije kroz patnju, prijetnje i zastrašivanja pričati o problemima kojih su već svi svjesni.

"Pozorište, ali i kultura generalno, moraju biti ispušni ventil današnjih generacija. Moraju biti mjesta i platforme koje su kao sigurna kuća za sve one koji žele da pogledaju i dožive nešto ljepše od trenutne situacije u kojoj se nalaze, ali i shvate da je to ljepše moguće ukoliko to svi zajedno dovoljno želimo. A svi to želimo, kako god se zvali i kome god pokušavali da pripadamo", rekao je Kapetnović.

Predstava “Bajka koju idiot priča” je bajka za odrasle kroz koju fantastični ansambl, na zabavan način, kroz cirkuske tačke, pjesme i koreografije, nudi pozitivno razrješenje za našu budućnost...“

Predstava je do sada gostovala i u drugim bh. gradovima, a predstoji joj učešće na 31. Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, 26. novembra, i na tradicionalnoj Manifestaciji “Dani Zaima Muzaferije” u Visokom, 28. novembra.

Izbor selektora Hazima Begagića za učešće predstave u festivalskom dijelu programa na susretima u Brčkom, kao i gostovanje u Visokom u okviru značajne i kvalitetne manifestacije, svakako su još jedna potvrda dobre repertoarske politike i izbora predstava Kamernog teatra 55.

Ulaznice se mogu rezervisati na telefon 550-475, e-mail [email protected] i putem portala navigator.ba.