Kultura
0

Predstava "Ana Karenjina" na sceni SARTR-a

Sarajevo-x.com
U subotu 24. aprila 2010. godine sa početkom u 20 sati na sceni SARTR-a bit će odigrana predstava "Ana Karenjina" autora Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Nikolaja Skorika.

Igraju: Selma Alispahić, Dragan Jovičić, Slaven Vidak, Kaća Dorić, Alban Ukaj, Džana Pinjo, Mirela Lambić, Sead Pandur , Halima Mušić, Sonja Goronja, Adnan Hasković i Mirza Puriš.

Prve ideje za roman "Ana Karenjina" Tolstoju su se javile početkom 1870., a pisanju ovog romana je posvetio pet godina.

Iako je roman višeslojno struktuiran, u književnoj kritici često je pitanje da li je Tolstoj u Ani Karenjinoj "genijalni tužilac ili genijalni advokat" svoje glavne junakinje. Mišljenja su različita, jer Tolstoj je ovaj roman pisao sa čvrsto definisanim pogledima na bračnu zajednicu i na misiju žene u porodici I društvu. Brak je za Tolstoja najprirodniji I najzdraviji cilj muškarca i žene I ugrožavanje ovog oblika ljudske zajednice istovremeno znači i ugrožavanje najljudskijih I najplemenitijijh težnji. Međutim, Tolstoj je znao da bi čisto etički pristup ovoj temi unaprijed diskvalificirao njegovu junakinju I da bi s tog stanovišta ona morala biti prikazana u negativnom svjetlu. Kao što je poznato, on je u prvoj verzijij tako i koncipirao svoj roman, ipak njegov konačni izbor je pao na obrazovanu, uglednu, umnu, izrazito lijepu ali nesretnu ženu. Na taj način, Tolstoj je etički aspect problema zamijenio psihološkim.

"Otuda on Anu nije htio učiniti junakinjom stavova (posebno posvećenu tzv. ženskom pitanju), jednostavno ona je žena koja traži od života onu količinu sreće koja odgovara njenoj prirodi i njenim ljudskim potrebama. Tolstoj nije htio baciti mrlju na taj legitimni zahtjev: živjeti, voljeti i biti sretan, zato što je to prirodni zahtjev svake zdrave ljudske jedinke i kao takvog pisac ga je stavio u osnovu svog antropološkog učenja. Ana je žrtva jednog spoljašnjeg, dogmatskog i lažnog morala koji guši žive ljudske porive." ( Sava Penčić)