U okviru Baščaršijskih noći
0

Predstava "2050 - jedan novembarski dan" 8. jula

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini je u saradnji sa Fondacijom Robert Bosch i JU Mostarsko pozorište mladih realizirao pozorišnu predstavu "2050 - jedan novembarski dan“ o temi klimatske promjene, podržavajući prijevod scenarija na b/h/s jezik i pomažući produkciju same predstave.

Predstavu u režiji Ninoslava Šćepanovića će odigrati ansambl Mostarskog teatra mladih 8. jula u okviru manifestacije "Baščaršijske noći“ u prostorijama Doma policije u Sarajevu.

Lorenz Hippe, scenarista ove predstave, će za ovu prilikuu doputovati iz Njemačke kako bi nazočio izvedbi ovog mladog ansambla.

Pozorišni komad Lorenz Hippea "2050 - jedan novembarski dan“ se zasniva na razgovorima koje je autor vodio s mladim ljudima. Komad je drama za mlade, ali i naučna fantastika.

Trinaestogodišnja Lia se sastaje sa prijateljima, po prvi put je zaljubljena i prepire se sa svojim ocem. Ona vodi život tinejdžerke, iako je svijet u kojem živi jasno obilježen zagađenjem okoline.

No, nadolazeća oluja sve će promijeniti. Lijin grad će opustošiti oluja, a Lia će biti odvojena od njenih prijatelja i prijateljica. Putem "morfogenetskog” polja, neke vrste telepatije, Liji polazi za rukom da iz budućnosti izvjesti o apokaliptičnim događajima.

Njen izvještaj je jedna vrsta alarma za buđenje koji apelira današnjem društvu da promijeni način razmišljanja.

Glumci u predstavi su Martina Kujundžić, Ivo Krešić, Stanko Utrobičić, Angela Bulum i Bojan Beribaka, saopćeno je iz Goethe instituta BiH.