Kultura
15

Predškolska klackalica: Sve veće interesovanje za upis djece u privatne predškolske ustanove

Piše: S. H.
Foto: Arhiv (Klix.ba)
Foto: Arhiv (Klix.ba)
Kvalitet odgoja i obrazovanja djece jedan je od najvažnijih segmenata svakog društva. Stoga je neizostavno pitanje ali i dilema za roditelje, gdje koju odgojno-obrazovnu ustanovu odabrati za svoje dijete. Na "klackalici" između privatnih i javnih predškolskih ustanova roditelji biraju između kvaliteta i finansijske isplativosti. U sistemu predškolskog obrazovanja naročitu pažnju zavrijeđuje Montessori program odgoja, koji je sve popularniji zbog jedinstvenog pristupa odgoja djece.

Te dileme su možda i veće kada su u pitanju djeca predškolskog uzrasta. Roditelji u Kantonu Sarajevo (KS) trenutno mogu birati da li da svoje dijete upišu u JU "Djeca Sarajeva", što je u finansijskom smislu jeftinija opcija, ili za svoje dijete izabrati neku od 18 privatnih predškolskih ustanova.

U okviru Javne ustanove "Djeca Sarajeva" trenutno je u funkciji 29 vrtića raspoređenih u četiri organizacione jedinice. U opisu djelatnosti te ustanove istaknuto je da je osnovni program rada odgoj, obrazovanje, smještaj i briga o djeci uzrasta od prve godine života do polaska u školu. Roditelji za smještaj djece u javne predškolske ustanove plaćaju 50 posto ekonomske cijene, dok se ostatak refundira iz budžeta KS.

Na upit o specifičnostima rada te ustanove, i uslova u kojima djeluju, ni nakon mjesec dana nismo dobili odgovore.

Privatne predškolske ustanove bez dozvole

Iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova KS za Klix.ba su istakli kako pored registrovanih predškolskih ustanova i njihovih vrtića u KS postoji veliki broj nesavjesnih građana, koji kroz različite oblike organizovanja djece, poput igraonica, dnevnih boravaka i slično, obavljaju djelatnost predškolskih ustanova odgoja i obrazovanja djece predškolskog uzrasta, za što nemaju odobrenje nadležnog Ministarstva.

"Nažalost veliki broj djece boravi u tim objektima, a da roditelji njihovih korisnika nisu svjesni činjenice da takvi rade van sistema odgoja i obrazovanja sa vrlo upitnim sanitarnim, prostornim i kadrovskim uslovima, što za posljedicu ima njegovanje i povećanje sive ekonomije, a pogotovo nestručnog odgoja djece u najranijim godinama njihovog života. I pored svega toga interes roditelja za upis djece u registrovane privatne predškolske ustanove je veliki, a kapaciteti su zadovoljavajuće popunjeni", kazao je Eldin Ždralović, predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova KS.

Sve predškolske ustanove u KS koje rade uz odobrenje Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS, svoje aktivnosti realiziraju u skladu sa Zakonom, a to je cjeloviti razvojni program jačanja roditeljskih kompetencija, specijalizirani programi i obavezni program za djecu u godini pred polazak u školu.

Interes za upis djece po Montessori programu

S druge strane roditelji imaju mogućnost upisati svoje dijete u predškolske odgojno-obrazovne institucije zasnovane na Montessori programu.

Iz privatne predškolske ustanove Montessori House Sarajevo za Klix.ba ističu kako su zadovoljni zainteresiranošću roditelja za upis djece u obrazovni sistem zasnovan na Montessori programu.

Djeca uključena po Montessori programu uče u skladu sa svojim vlastitim, individualnim tempom i prema vlastitom izboru aktivnosti uz bezbroj mogućnosti. Riječ je o programu koji podrazumijeva individualni rad sa djecom. Djeca sama biraju materijale naspram svojih interesovanja, i nisu nametnuti od strane odgajatelja.

"Jedna od glavnih specifičnosti Montessori programa jesu tzv. Montessori materijali. Odgajateljica ima zadatak da opservira dijete, i da putem opservacije ponudi djetetu materijal za koji pokazuje interes. Učenje je uzbudljiv proces otkrivanja, koji dovodi do koncentracije, motivacije, samodiscipline i ljubavi prema učenju", ističu iz Montessori House Sarajevo.

Važan segment Montessori programa je i okruženje gdje je sve prilagođeno dječijem uzrastu.

"Pored individualnog nastavnog plana i programa bitno je također istaći da Montessori program podrazumijeva omjer odgajateljica naspram djece, šestero djece na jednu odgajateljicu (odgojna grupa 1-3 godine) i dvanaestero djece na jednu odgajateljicu (odgojna grupa 3-6 godina). Bitna karakteristika spomenutog programa jeste da Montessori program obuhvata mješovite grupe djece, tj. velika djeca pomažu maloj djece dok mala djeca opserviraju i prate veliku djecu", naglašavaju iz Montessori House Sarajevo.

Bez obzira na želje roditelja da svoju djecu upišu u što kvalitetniji program predškolskog odgoja i obrazovanja, nesumnjivo je da finansije utječu na takvu odluku, ali i kvalitet takvih institucija igra značajnu ulogu.